Zdravlje

Zadnja izmjena: 06.10.2020.

Kako zatvor utječe na sliku o sebi

Mišljenje koje svatko od nas ima o vlastitoj vrijednosti je temelj za ponašanja i odnose koje stvaramo u životu. Odgovor na pitanje tko sam ja početna je točka za sve naše postupke.

Kod razumijevanja vlastitih postupaka važno je razlikovati dva pojma - samopouzdanje i samopoštovanje. Samopouzdanje i samopoštovanje grade sliku o sebi od djetinjstva te se cijeli život nadograđuju. Samopoštovanje uključuje naše uvjerenje da imamo pravo biti sretni te da zaslužujemo postignuće, uspjeh, prijateljstvo, ljubav i ispunjenje. Kakav/kakva sam ja i kolika je moja vrijednost? Može se zaključiti da je samopoštovanje procjena vlastite vrijednosti te je vrlo subjektivna.

Samopouzdanje je procjena vlastitih sposobnosti i mogućnosti za postignuća. Ideja o tome koliko smo sposobni razmišljati, učiti, birati, donositi odluke, svladavati izazove i promjene.

S obzirom na to da samo izdržavanje kazne zatvora uključuje gubitak slobode kretanja i smanjene mogućnosti donošenja najjednostavnijih odluka vezanih uz vlastitu svakodnevicu te gubitak privatnosti, to može značajno utjecati na ideju o vlastitoj vrijednosti i sposobnosti oko promjena ponašanja u svome životu. 

Samo iskustvo izdržavanja kazne može kod osoba razviti smanjen osjećaj vlastite vrijednosti, pogotovo ako su još k tome bile izložene poniženjima i nasilju. Najgora posljedica je kada se osobe naviknu na takvu okolinu i poruke te same počnu vjerovati da zaslužuju degradaciju i stigmu kojoj su bili izloženi tijekom izdržavanja kazne zatvora. Time se organizacija života nakon izdržavanja kazne dodatno otežava jer sama osoba zapravo ne vjeruje u vlastite sposobnosti za promjenu.

Kazneno djelo nije ono što osoba jest, nego je to postupak, a postupci se mogu mijenjati.  

Jedna od poteškoća povratka u zajednicu je nepovjerenje prema drugima koje može utjecati na to hoće li osoba tražiti pomoć kada joj je ona potrebna. Sama činjenica što osoba dolazi iz sustava u kojem postoji veliko nepovjerenje može utjecati na način na koji će kasnije graditi odnose s drugima, ali i stav prema samom sebi. Pročitajte više o izdržavanju kazne zatvora i mentalnom zdravlju te svještavanje posljedica zatvora.

Kod planiranja životnih promjena važno je fokusirati se na vlastite pozitivne osobine. Ljudi često zanemaruju svoje pozitivne osobine, dok se fokusiraju na one negativne. Svatko u životu ponekad pogriješi, ali je važan način na koji gledamo na vlastite pogreške.  Kada kritizirate sebe i druge uvijek se fokusirajte na određeno ponašanje, ali nikada na osobu i njezin identitet.     

Ako osjećate da vam je teško i da se ne možete nositi s trenutnom situacijom potražite stručnu pomoć. Popis organizacija koje pružaju različite vrste pomoći potražite u Adresaru

 

Literatura:

Miljković, D. i Rijavec, M. (2001) Razgovori sa zrcalom – Psihologija samopouzdanja. Zagreb: IEP. 

Power, A. (2019) Mental Health After Prison: What I Wish You Knew. [online] Thriveglobal.com. Dostupno na: https://thriveglobal.com/stories/mental-health-after-prison-what-i-wish-you-knew/  (Datum pristupa 15.06.2020).

Zadnja izmjena: 06.10.2020.