Zatvorenice

Zadnja izmjena: 25.01.2021.

Zatvorenice koje trebaju postati majke

Izdržavanje kazne zatvora i majčinstvo su dva pojma koja naizgled nemaju ništa zajedničko, međutim u nekim situacijama žene se moraju pripremiti na odlazak u kazneno tijelo i na roditeljstvo istovremeno. Koje sve zakonske opcije majke - buduće zatvorenice imaju i na što bi sve trebale obratiti pozornost pročitajte u nastavku.  

U ovakvim situacijama postoje dvije mogućnosti koje imaju značajno različite posljedice. U slučaju da žena zatraži odgodu izvršenja kazne zatvora zbog trudnoće, ona će ju vjerojatno dobiti, međutim nakon toga je i dalje čeka izvršenje kazne zatvora te odvajanje od djeteta u ranoj dobi. U ovom slučaju ne postoji mogućnost da žena na izdržavanje kazne zatvora povede svoje dijete.  

U slučaju da žena rodi tijekom izdržavanja kazne zatvora, ona ostvaruje zakonsku mogućnost da dijete bude smješteno s njom u Kaznionicu u Požegi jer oni jedini imaju Odjel za rodilje, na kojem majke izdržavaju kaznu sa svojom djecom. Ova opcija je moguća do navršenoga trećega rođendana djeteta nakon čega se majka i dijete razdvajaju te se dijete smješta u obitelj. Ovakve situacije su vrlo specifične i postavljaju brojne dileme oko kojih se ni stručnjaci za djecu ne mogu usuglasiti. Koliko je etično da dijete izdržava kaznu zatvora sa svojom majkom jer je time i ono onda osuđeno na život u instituciji. Istovremeno se postavlja pitanje koliko je štetno za dijete da bude odvojeno od svoje majke u tako ranoj dobi. 

Europska zatvorska pravila navode da u slučaju dopuštanja boravka djece u zatvoru uz roditelja treba na poseban način organizirati dječji boravak u kojem će biti zaposleno osposobljeno osoblje i gdje će djeca biti smještena u vrijeme roditeljskih aktivnosti u kojima dijete ne može prisustvovati. Kaznionica u Požegi osigurava boravak u predškolskoj ustanovi (jaslicama ili vrtiću) za djecu koja su s majkama koje izdržavaju kaznu tako da dijete ima priliku boraviti izvan Kaznionice s vršnjacima. S druge strane ako zatvorenica ostvari pravo na pogodnosti izlaska izvan Kaznionice sa sobom ne može povesti svoje dijete. Iz toga razloga mnoge žene koje su na izdržavanju kazne zatvora sa svojim djetetom nikada nisu koristile pogodnosti izlaska u zajednicu.  

Prilikom donošenja ove odluke važno je razmisliti o cijeloj situaciji te različitim mogućnostima koja postoje, ali također uzimajući o obzir i  specifičnosti vlastite situacije. Prije nego li donese odluku razmislite o sljedećem:   

Dugotrajnost kazne – koliko je kazna duga i hoće li morati doći do razdvajanja s djetetom (dijete može biti s vama do navršene treće godine života). 
Kakvu podršku imate od svoje obitelji – partnera ili primarne obitelji te drugih bliskih osoba. Ovo je izrazito važno u oba slučaja. Ako se na izdržavanje kazne zatvora zaputite bez djeteta važno je znati tko će vam i u kojoj mjeri pomoći da održite kontakt s njim – tko će dijete dovoditi u posjete, tko će vas nazvati na telefon i dati vam dijete da s njim pričate, tko će organizirati video-poziv s djetetom da ga vidite? U slučaju da ste s djetetom na izdržavanju kazne zatvora opet vam treba podrška izvana u slučaju da vam zatreba nešto što vam Kaznionica ne može omogućiti. Ovdje je jako važno unaprijed znati na koga i u kojoj mjeri možete računati za pomoć i podršku?
Različite žene donose različite odluke. Neke se odlučuju na izdržavanje kazne zatvora s djetetom, a neke žene ne žele ni da ih djeca posjećuju jer smatraju da će ih dolazak u Kaznionicu izložiti stresu i poniženju. Situacija u kojoj se nalazite je vrlo teška i ni jedna odluka koju donesete neće biti bez negativnih posljedica, ali i onih pozitivnih. 

Ako osjetite da vam je teško i da vam je potreba pomoć potražite je u našem adresaru gdje se nalaze podaci o institucijama i udrugama koje pružaju psihosocijalnu podršku ili nam se direktno javite na roda@roda.hr.      

     

 

 

Zadnja izmjena: 25.01.2021.