Zatvorenice

Zadnja izmjena: 25.01.2021.

Zatvorenice kao majke – priprema na odlazak u zatvor

Odlazak na izdržavanje kazne zatvora može biti jako stresan za ženu u slučaju kada je ona majka. 

Kada majka treba otići na izdržavanje kazne zatvora i ostaviti svoju djecu to je jedna vrlo specifična situacija koja nosi sa sobom mnogo pitanja i nedoumica. Kako zadržati svoju roditeljsku ulogu s obzirom na fizičku udaljenosti od djeteta? Kako ostvariti bliskost s djetetom s obzirom na ograničenja koje izdržavanje kazne zatvora sa sobom nosi? Kako ostati autoritet s obzirom na vlastite pogreške? samo su neka od pitanja pred kojim se majke nalaze. Situacija je dodatno otežana ako dijete ne može ostati u primarnoj obitelji jer se za njega nema tko skrbiti. U tom slučaju Centar za socijalnu skrb će pronaći smještaj kod šire obitelji, udomiteljske obitelji i u nekoj od institucija za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi. 

Kada majke odlaze na izdržavanje kazne zatvora obitelj i djeca su izloženi ogromnom stresu. Majka, pogotovo u ranijoj dobi, je središnja osoba u životu djeteta. Njezin odlazak može za dijete biti vrlo traumatičan te ga ono može doživjeti kao napuštanje. Kako bi se ublažile negative posljedice majčina odlaska s djetetom je važno komunicirati vezano uz odlazak i odsustvo. Način i vrsta komunikacije naravno značajno ovise o dobi i razvoju djeteta.     

Dva važna aspekta koja snažno utječu na kvalitetu obiteljskih odnosa jesu otvorena komunikacija unutar obitelji i ostvarivanje kvalitetnoga kontakta djeteta i roditelja koji je na izdržavanju kazne. 

Ako vidite da vam je teško objasniti djetetu što će se događati potražite pomoć. U našem adresaru nalazi se popis organizacija koje nude pomoć u ovakvim situacijama. 

Ostvarivanje kontakta s djetetom te uključenosti u njegov život iz kaznenog tijela je dosta otežano, ali postoje različiti načini za ostvarivanje bliskosti, poput pisanja pisama, video-poziva, uključivanja u Čitateljski program.

 

 

Zadnja izmjena: 25.01.2021.