Zatvorenice

Žene u zatvoru u posebnoj su situaciji vezanoj uz izdržavanje kazne i povratak u zajednicu. Na ovom mjestu ćete pronaći članke o izazovima žena u zatvoru.

Iskustvo: Mladenka u "marici"

Nije to bilo vjenčanje kao iz bajke, s puno uzvanika, bogatom trpezom i glazbom koja je  vesele svatove zabavljala do sljedećega jutra. Kad je završena ceremonija istim se putem i s istom pratnjom vratila natrag u kaznionicu za žene u Požegi, na odjel gdje ju je čekalo njezino čedo. 

pročitaj više

Iskustvo: Roza cipelice

Kući je za uspomenu ponijela ružičaste cipelice. Pohabane od nošenja, bez čvrstoga potplata, u  kojima je njezina kći u kaznionici u Požegi napravila prve korake.

pročitaj više

Iskustvo: Ti si ruža koja cvjeta

Sjedila je u prostranoj sobi kaznionice u Požegi, na odjelu koji zovu – rodilište. U glavi je vrtjela film  svoga života dug dva deseteljeća i bolno uzdisala. U sobi pored, u krevetiću, bezbrižno je snivala njezina djevojčica. 

pročitaj više

Specifične potrebe zatvorenica

Žene u zatvoru se nalaze u vrlo specifičnoj situaciji jer su u sustavu koje je rađen prvotno za muškarce. Kako zadovoljiti njihove potrebe unutar sustava?

pročitaj više

Zatvorenice kao majke – priprema na odlazak u zatvor

Odlazak na izdržavanje kazne zatvora može biti jako stresan za ženu u slučaju kada je ona majka. Kako zadržati roditeljsku ulogu i bliskost?

pročitaj više

Zatvorenice koje trebaju postati majke

U nekim situacijama žene se moraju pripremiti na odlazak u kazneno tijelo i na roditeljstvo istovremeno. Koje sve zakonske opcije majke - buduće zatvorenice imaju?

pročitaj više

Iskustvo: Danas je sve onako kako treba biti

Spremila se kao da će s društvom u večernji izlazak, s poda sobe podignula je prtljagu spakiranu danima ranije, potom otišla na stanicu, sjela u autobus za Zagreb i zaplakala.

pročitaj više

Iskustvo: U svakoj normalnoj obitelji u zatvor idu tate, a ne mame

Prije odlaska u zatvor sin mi je u šali kazao da u svakoj normalnoj obitelji u zatvor idu tate, a ne mame. Svašta sam mogla zamisliti da bi mi se u životu moglo dogoditi. Ali nikada to da ću završiti u zatvoru.

pročitaj više

Iskustvo: Imanje na kojem smo živjele

Svakoj ću trudnici pred kojom je odlazak u zatvor poručiti isto: prevagni, prelomi i idi! Ne čekaj!

pročitaj više