Svakodnevica

Zadnja izmjena: 07.10.2020.

Zašto je važno pisanje pisama?

Komunikacija i kontakti roditelja zatvorenika i djece važni su jer omogućavaju djeci da bez obzira na fizičku odsutnost roditelj bude prisutan u njihovu životu. Postoje različiti načini na koje dijete može biti u kontaktu s roditeljem koji je u zatvoru, a pisanje pisama je upravo jedan od njih. Zašto je važno pisati pisma i kako time možemo zadržati bliskost s drugima pročitajte u nastavku. 

Iako se može činiti kao zastarjelo, pisanje pisama je vrlo korisno kada je riječ o izražavanju vlastitih misli i emocija. Kroz pismo imamo priliku izraziti osjećaje koje nam je možda teško izreći ili nemamo priliku i dobre uvjete da ih izgovorimo naglas. Time drugoj osobi pokazujemo koliko nam je važna te ju možemo direktno uključiti u svoj život bez obzira na to koliko je ograničena komunikacija iz kaznenog tijela. 

Kada pišete pismo članovima obitelji iz zatvora krenite od najjednostavnijih stvari. Pišite im kako izgleda vaš dan i vaša svakodnevica. Život u kaznenom tijelu je većini ljudi veoma nepoznat pa odrasli i djeca mogu imati puno pitanja vezano uz to što radite i kako živite. Djeca su obično dosta znatiželjna pa im pokušajte dočarati kako izgleda vaš dan i koje sve aktivnosti imate. Ovime se otvara veliki broj tema za razgovor uživo. 

Potaknite dijete da piše o sebi i svojemu životu. Tražite ga da opiše što sve radi, s kime se druži, kako mu ide u školi, itd. Tako imate priliku biti uključeni u svakodnevna zbivanja vašega djeteta, ali i njemu dajete priliku da se uključi u vaš život bez obzira na fizičke barijere. Djeca brzo rastu, razvijaju se i mijenjaju. Svaki trenutak uključenosti dragocjen je i poseban jer sutra će se već nešto drugo dogoditi. 

Mnoge obitelji donesu odluku da neće djeci reći da im se jedan od roditelja nalazi u zatvoru s velikom željom da dijete zaštite i sačuvaju od stresne situacije. Međutim, zanemarujući ostale aspekte te odluke, zapravo u tom trenutku lišavate to dijete roditelja za ono vrijeme koje će provesti na izdržavanju kazne. Jer kako roditelj onda može sudjelovati u životu djeteta ako ima zadaću da još pri svemu tome pazi da se istina ne otkrije? Nadalje, kada ste isključeni iz nečijeg života duže vrijeme puno je teže vratiti ili izgraditi bliskost nakon izlaska na slobodu. 

Ako vam nedostaje inspiracije za pisanje pisama ili mislite da je to za vaše dijete prezahtjevno možete se uključiti  uključiti u „Putnicu“ interaktivnu knjižicu koja potiče dopisivanje između roditelja i djece na kreativan i zanimljiv način, prilagođen djeci. 

Postoje raznoliki načini na koje se emocije mogu izražavati poput crtanja crteža ili pisanja priče. Tim se putem stvaraju zajedničke uspomene i povezanost koje su preduvjet za kvalitetan odnos. 

Saznajte na koje sve još načine možete komunicirati sa svojim djetetom. LINK https://kakodalje.eu/prava/pravo-zatvorenika-i-djeteta-na-kontakt-sto-je-vazno-znati.html  

Zadnja izmjena: 07.10.2020.