Svakodnevica

Zadnja izmjena: 07.10.2020.

Vještine vrijedne učenja - kako život u zatvoru učiniti produktivnijim

Život u zatvoru je vrlo izazovan i može dovesti do štetnih posljedica za mentalno zdravlje pojedinca. Kako bi se to izbjeglo potrebno je još na početku izdržavanja kazne osmisliti kako produktivno ispuniti svoje vrijeme. Bilo bi dobro kada bi naglasak bio na aktivnostima koje će omogućiti stjecanje novih vještina korisnih nakon izlaska na slobodu. Prije svega važno je postaviti si pitanje što ću nakon zatvora i koje promjene želim postići, a upravo odgovori na ova pitanja mogu biti dobar uvod u pripremu za izlazak. Vrijeme tijekom izdržavanja kazne zatvora može se iskoristiti za reflektiranje o vlastitim postupcima iz prošlosti,  učenju o samom sebi te planiranju budućnosti.

Postoje mnogobrojne aktivnosti koje se mogu raditi iz zatvora, kao dobar način provođenja vremena, ali i stjecanja novih znanja i vještina. Te aktivnosti mogu biti i dobra zaštita mentalnog zdravlja tijekom izdržavanja kazne zatvora.  


Čitanje

Čitanje se možda na prvi pogled može činiti kao zastarjelo, međutim ono donosi mnoge prednosti. Čitanje je jako dobro za očuvanje pamćenja, obogaćuje rječnik i pomaže u boljem izražavanju vlastitih misli i osjećaja. Također, utječe na svijest o vlastitom ponašanju te mogućnostima promjene i osobnog rasta. Kako bi mogli napredovati kroz čitanje u nastavku vam donosimo nekoliko naslova za koje vjerujemo da vas neće ostaviti ravnodušnim. “Misli i obogati se” od Napoleona Hilla, knjiga koja pokazuje put do osobnog postignuća - financijske neovisnosti i duhovnog bogatstva koje nije moguće izmjeriti novcem. “Najbogatiji čovjek u Babylonu” autora George S. Clasona je knjiga koja nudi vrlo originalan pogled na financijske probleme i njihova rješenja. “Umijeće ratovanja” autora Sun Tzu, iako govori o umijeću ratovanja na bojnom polju, ova se filozofija lako pretače u suvremeni život i odgovora na izazove  modernog čovjeka.  Što to bogati uče svoju djecu o novcu, a siromašni i srednja klasa ne i zašto se to ne uči u školi saznajte u knjizi “Bogati otac, siromašni otac” autora Roberta Kiyosaki. Ovo su samo neke od knjiga iz kojih se može izvući znanje i inspiracija koja vam može biti korisna u životu. 

U većini kaznenih tijela postoji knjižnica u kojoj se može pronaći zanimljiva literatura za čitanje. U ostalim slučajevima postoji mogućnost narudžbe iz gradske knjižnice ili dolazi Bibliobus koji dostavlja knjige. 


Trening  

Briga o sebi uključuje i brigu o svome tijelu. Upravo je vježbanje vrlo korisna aktivnost koja utječe pozitivno i na tijelo i na raspoloženje pojedinca. Kontinuiran trening pozitivno utječe na zdravlje i na pokretnost, ali i na koncentraciju i izdržljivost što u konačnici pomaže u stvaranju discipline. Sve ove vještine stečene vježbanjem se mogu primijeniti u drugim stvarima u životu. 

U većini kaznenih tijela se u vanjskim ili unutarnjim prostorima nalaze teretane i prostori za vježbanje i šetanje. Često su u nekom od njih upravo zatvornici osmislili neke od sprava za vježbanje koristeći svoju maštu i inspiraciju.  


Edukacije, radionice i hobiji 

Bez obzira na ograničenja, u svakom kaznenom tijelu postoje neke aktivnosti u koje se možete uključiti. Postoje različite kreativne radionice gdje se mogu izrađivati, oslikavati ili ukrašavati predmeti od različitih materijala. Nadalje, postoje različite sportske aktivnosti te raznolike radionice na kojima se mogu steći vrlo važne životne vještine poput “Roditeljstva” na kojem se uči kako uspješnije komunicirati te kako biti bolji roditelj. Nadalje, neka od kaznenih tijela imaju različite programe osposobljavanja ili prekvalifikacija. Time imate priliku steći konkretan zanat koji je prepoznat na tržištu rada.   


Kako bi bili uspješni u onome što ste isplanirali, važno je sve svoje ideje staviti na papir kako bi razradili plan. To je značajno, ne samo zbog toga da nas podsjeća na naše dnevne obveze, nego i da nas motivira u slučaju kada poželimo odustati. Za svaku aktivnost iz plana napišite što želite njome postići, kako i u kojem roku. Time se možete dodatno motivirati, pogotovo u situacijama kada je jako teško držati se plana.
U svemu je najvažnija upornost i neodustajanje od svojih ciljeva. Izumitelj i poduzetnik Henry Forda, osnivač Ford automobila, znao je reći: “Odluke donosite brzo, a mijenjajte ih sporo” što bi značilo da kada krenete u provedbu nekog plana držite ga se dovoljno dugo da uspije.

Zadnja izmjena: 07.10.2020.