Svakodnevica

Zadnja izmjena: 23.06.2021.

Urbano-edukativni pčelinjak doprinosi boljoj resocijalizaciji počinitelja kaznenih djela

Udruga za kreativni socijalni rad na inicijativu je jednog počinitelja kaznenog djela koji je bio upućen na uvjetni otpust,  2014. godine pokrenula pčelarsku sekciju u okviru  programa za resocijalizaciju ovisnika o opojnim drogama „Uključi se - zaslužio si“.
Njegovo pozitivno iskustvo u radu s pčelama te podrška pčelarskih udruga, dale su vjetar u leđa udruzi te su u siječnju 2016. godine pokrenuli osnivanje „Edukativno-urbanoga pčelinjaka“ na Savskoj Opatovini u Zagrebu.
Velikom podrškom u realizaciji su doprinijele Hrvatske šume d.o.o. besplatnom dodjelom (dijela) šume. Od početne tri pčelinje zajednice, predanim i strpljivim radom došli smo do 40 pčelinjih zajednica.

Svrha  edukativno- urbanoga pčelinjaka je da se strukturiranom edukacijom u koju je uključen i praktični rad korisnici uvode u područje pčelarstva i da steknu znanje, iskustvo i naviku rada. Praktičnim radom u pčelinjaku izravno se korisnike educira o pčelarstvu i svijetu pčela, a neizravna je korist očuvanje bioraznolikosti i oprašivanje biljaka, kao i smirujuće djelovanje boravka u prirodi uz pčele.

Do lipnja 2021. godine u radu urbano-edukativnog pčelinjaka sudjelovalo je 16 počinitelja kaznenih djela.

 

Zadnja izmjena: 23.06.2021.