Svakodnevica

Zadnja izmjena: 28.11.2021.

Rodina brošura o upravljanju osobnim financijama

Iskustvo izdržavanja kazne zatvora nosi sa sobom brojne posljedice na samo funkcioniranje osobe, na mentalno zdravlje i na osjećaj odgovornosti prema sebi i drugima. Kako bi osoba mogla biti aktivan član zajednice, treba se, prije svega, moći brinuti o sebi i drugima. Ulaganje u svoja znanja i stjecanje novih vještina jedan je od preduvjeta da se osoba može nositi s različitim društvenim promjenama te biti financijski stabilna i neovisna. 
Iako je izdržavanje kazne zatvora teško i zahtjevno iskustvo, utjecaj zatvoreništva na samog pojedinca, na kraju najviše ovisi o njemu samom. Prije svega, važno je osvijestiti koje su posljedice izdržavanja kazne zatvora i kako one mogu utjecati na daljnji život. Nadalje, koje mogućnosti osoba ima kako bi učinila životne promjene te gdje može dobiti pomoć i podršku.

Ovaj priručnik vam može pomoći da osvijestite utjecaj zatvora na svoje mentalno zdravlje i nakon što ste izašli na slobodu te može vam biti praktičan vodič u prevladavanju različitih životnih izazova.

U prvom dijelu o cjeloživotnom učenju možete pročitati zašto je ono važno, kako steći različita znanja i vještine tijekom izdržavanja kazne zatvora te nakon povratka u zajednicu. Tu su i konkretni koraci kako potražiti zaposlenje ili edukaciju te kako postaviti ciljeve u vezi s donošenjem novih životnih odluka.
U drugom dijelu predstavljene su različite mogućnosti u vezi sa zapošljavanjem s obzirom na pravni oblik zaposlenja koje bi vam mogle biti jako korisne u planiranju budućnosti.
U trećem dijelu ćemo razjasniti osnovne pojmove o financijskoj pismenosti koji bi vam mogli pomoći u boljem razumijevanju i upravljanju financijama. Zapošljavanje i racionalno upravljanje financijama važni su preduvjeti kako biste mogli organizirati život u zajednici na društveno prihvatljiv način te doprinijeti svojoj obitelji.

Iskoristite ovaj priručnik za razvijanje osobnih ciljeva i donošenje novih životnih odluka u planiranju vlastite budućnosti.

Zadnja izmjena: 28.11.2021.