Roditeljstvo

Zadnja izmjena: 02.03.2021.

Zašto je Gor nacrtao zub? 

Udruga roditelja Korak po korak, Roditelji u akciji – Roda  i Pučko otvoreno učilište Korak po korak zajedničkim su snagama izradile prvu u nizu slikovnica koje se bave osvještavanjem potreba djece čiji su roditelji u sukobu sa zakonom. Slikovnica je izrađena u okviru projekta Uključene zajednice kojim se nastoji podići društvena svijest vezano uz ovu ranjivu skupinu djece. Slikovnica kroz životinjske likove progovara o izazovima s kojima se susreću djeca čiji su roditelji u zatvoru, a svrha joj je da roditeljima (odgajateljima, skrbnicima, udomiteljima) posluži kao dodatan alat pri razvoju suosjećanja i empatije njihove djece prema djeci čiji su roditelji (bili) u zatvoru. Tekst i ilustracije prilagođeni su djeci od 4 do 6 godina.

Procjenjuje se da u Hrvatskoj godišnje ima preko 12.500 djece čiji su roditelji u zatvoru. Ovu posebno ranjivu skupinu djece mnogi nazivaju nevidljiva djeca i siročići pravde jer ih se često ne prepoznaje kao djecu koja trebaju podršku i pomoć.

Djeca čiji su roditelji u zatvoru suočavaju se s vrlo jakim emocijama poput tuge, krivnje, srama, straha i ljutnje. Brinu se oko toga kako će okolina reagirati na činjenicu da im je roditelj u zatvoru, mogu biti u strahu za sigurnost roditelja, preplavljeni tugom jer su odvojeni od roditelja, osjećati krivnju zbog toga što je roditelj u zatvoru ili biti ljuti na roditelja, policiju, sud... 

Kroz ovu slikovnicu djeca imaju prilike doživjeti kako se osjeća mali ris Gor kojemu je otac završio u zatvoru, što ga najviše muči i kako se nosi s cijelom situacijom. Razgovori između likova u slikovnici mogu poslužiti kao smjernice za razgovor s djecom o zatvoru. Gor je simbol ove ranjive skupine djece koja se moraju fizički odvojiti od roditelja zbog njihova izdržavanja kazne. S obzirom na to da su djeca čiji su roditelji u zatvoru jako raznolika skupina, likovi iz priče su različite životinjice upravo kako bi se sva djeca mogla lakše s njima poistovjetiti.  

Zašto Gor mora nacrtati zub i koji ga sve problemi muče, pročitajte zajedno sa svojom djecom u našoj slikovnici koja se nalazi u nastavku.

Zadnja izmjena: 02.03.2021.