Roditeljstvo

Zadnja izmjena: 08.10.2021.

Važnost obiteljskih odnosa za dobrobit djeteta

Odnosi roditelja i djece su jako važni za djetetov rast i razvoj. Mnogi psiholozi stavljaju naglasak na važnost emotivnoga kontakta s drugima, a neki od njih navode da primarna glad novorođenčeta nije za hranom nego glad za ljudskim dodirom. Roditelji, pogotovo u ranijoj dobi, središnje su osobe u životu djeteta. Ono razvija sliku o sebi prema tome kakav odnos s roditeljima ima i kako roditelji prema njemu postupaju.

Što zapravo znači imati dobar odnos sa svojim djetetom? Kako to zapravo izgleda?
Imati dobar odnos znači slušati dijete kada ono govori, prihvaćati njegove emocije i uvažavati njegovo mišljenje kakvo god ono bilo. Roditelji često znaju biti zaokupljeni svojim brigama i problemima te često znaju zanemarivati ono što im dijete zapravo želi reći.

U situacijama kad je jedan od roditelja u zatvoru djeca često znaju biti preplavljena različitim emocijama poput tuge, straha, krivnje, srama i sama ne znaju kako se s njima nositi. Tada je jako važno da ne osuđujemo dijete zbog njegovih osjećaja nego da mu stvorimo uvjete da ih ono može izraziti i pri tome se osjećati sigurno. Više o dječjim emocijama kada roditelj odlazi u zatvor možete pročitati na sljedećoj poveznici.

Roditelji često znaju umanjivati važnosti dječjih problema i osjećaja s idejom „pa oni su još mali, što oni uopće mogu znati“ ili „kakvu brigu ti sa 6 godina možeš imati.“ Koliko god to zvučalo vrlo logično jer tko se pored brige za egzistenciju ima energije baviti s dječjim problemima i strahovima, upravo je to onaj trenutak u kojem djeca grade sliku o vlastitoj važnosti i vrijednosti. Koliko mu roditelji daju pažnje, na koji način mu se obraćaju, kako se odnose prema njegovim emocijama.

Jako je važno osvijestiti koju poruku šaljemo djetetu.

Što se djetetu govori? Kako mu se govori?

Koju ono poruku može iz toga izvući?

Kako se prema njemu postupa? Koja su ponašanja u obitelji prihvatljiva, a koja nisu?

Postoji li kakva kazna za neželjena ponašanja?

Važan aspekt su i emocije − na koji se način u obitelji izražavaju emocije?

Koje su emocije prihvatljive, a koje nisu?

Kako se u obitelji rješavaju sukobi?

 

Pokušajte razmisliti o sebi i svojoj obitelji te odgovoriti na ta pitanja. Pokušajte svijet zamisliti iz perspektive svojega djeteta kako biste dobili uvid u to kako vaše dijete shvaća vaša ponašanja i poruke koje mu upućujete.

Upravo te poruke temelj su slike o sebi koju dijete gradi i na temelju koje će graditi svoja buduća mišljenja i ponašanja. 

 

Zadnja izmjena: 08.10.2021.