Roditeljstvo

Zadnja izmjena: 21.10.2021.

Tehnike opuštanja koje roditelji mogu pokazati djetetu

Sukob roditelja sa zakonom i cjelokupan proces od izdvajanja roditelja iz obitelji, istražnog postupka pa do izdržavanja kazne zatvora , snažan su izvor stresa pa i traume za dijete. 

Djeci najčešće treba neko vrijeme da se prilagode i prihvate novu obiteljsku situaciju, a koliko će im vremena trebati, ovisi o samom temperamentu djeteta, ranijim obiteljskim odnosima, podršci, spremnosti roditelja da održava odnose tijekom izdržavanja kazne zatvora, kao i o pitanju stigme u socijalnom okruženju.

Oslobađanju od stresa mogu pomoći jednostavne tehnike koje roditelj može pokazati djetetu. Cilj je ovih tehnika smanjiti razinu napetosti te pomoći djetetu da bude više prisutno u sadašnjem trenutku, a ne toliko u osjećaju straha od budućnosti i u osjećaju bespomoćnosti.

 

1. Vježba opuštanja

Jedna od najjednostavnijih vježbi jest dati uputu djetetu da sjedne na udobnu stolicu ili kraj kreveta te stavi oba stopala na pod. Ako može, neka skine cipele kako bi stopalima mogao osjećati podlogu i na taj način tjelesno osjećati da ga „nešto podupire“. Jednu ruku (dlan) može staviti na natkoljenicu, a drugu ruku (dlan) na trbuh. Dijete može zatvoriti oči ako mu je to ugodno i sigurno, a ako nije, slobodno može imati otvorene oči. Djetetu možete objasniti kako da duboko diše zbog čega je dobro da drži dlan na trbuhu. Duboko disanje je ono u kojem se trbuh pomiče, a ne samo prsa, kažemo da „dišemo u trbuh“. Naučite dijete da ne radi pauze između udaha i izdaha te da ne zadržava dah u prijelazima. Dovoljno je 10 do 15 dobrih udaha i izdaha na ovakav način, kako bi se razina napetosti spustila.

 

2. Zagrlimo sebe

Jednostavna vježba kad dijete kroz udah jako raširi ruke u stranu te dok izdiše sklapa ruke preko svojih prsa i čvrsto se zagrli. Dok se grli može si govoriti neke rečenice u sebi „Nisam sam/sama“, „Mama se brine o meni“, „Tata se brine o meni“ i sl. Pokret treba raditi polako i ponoviti ga 5 – 8 puta prema potrebi.

 

3. Vježba „5 osjetila“

Jedna od vježbi koja može pomoći da se dijete vrati u sadašnji trenutak i ne izgubi u osjećaju bespomoćnosti i straha je vježba „5 osjetila“.

  • Dijete gleda po prostoriji i naglas imenuje 5 stvari koje vidi.
  • Dijete u prostoriji nalazi 4 stvari koje može dotaknuti (npr. plišani medo, posteljina, odjeća) i naglas ih imenuje.
  • Dijete u prostoriji nalazi 3 stvari koje može pomirisati (npr. jastučnica, dlan, pidžama) i naglas ih imenuje.
  • Dijete naglas imenuje 2 zvuka koja čuje (npr. glasovi u pozadini, zvuk automobila).
  • Dijete opisuje 1 okus kakav ima u ustima (npr. okus paste na zube, okus večere, hrane, gorak okus…) i naglas ga imenuje.

 

4. „Zvijezda“ disanje

Aktivnost se provodi uz crtež koji se nalazi u nastavku ove vježbe. Djetetu damo crtež zvijezde s naputcima kada mora udisati, a kada izdisati. Za pravilno duboko disanje pročitajte 1. vježbu. Djetetu se daje uputa da prstom prati crtu/obrub zvijezde te da diše prema uputama (udahni/izdahni). Disanje treba izvoditi polako tako da barem 4 sekunde udiše do vrha jednog kraka te u prijelazu vrha počne s izdisajem koji opet traje 4 sekunde do sljedećeg vrha. Kada završi cijelu putanju zvijezde, osjetit će da se napetost smanjila, a po potrebi može ponoviti još jednom cijeli proces.

 

 

Osim vježbi opuštanja i vraćanja u sadašnji trenutak, za djecu je izuzetno važno da nakupljenu energiju i stres imaju prilike “izbaciti” kroz pokret i fizičku aktivnost. Primjeri kako to može napraviti su hodanje, trčanje, bacanje kamenja u more, bavljenje omiljenim sportom ili bilo koja nestrukturirana igra koju dijete započne. Pomoći može i razgovor s osobama kojima dijete vjeruje te pisanje, crtanje ili bilo koji drugi način na koji dijete može iskazati svoje osjećaje i misli.

Zadnja izmjena: 21.10.2021.