Roditeljstvo

Zadnja izmjena: 28.11.2021.

Rodin priručnik Kako pružiti podršku djeci čiji je roditelj u sukobu sa zakonom

Priručnik Kako djeci pružiti podršku - Roditelji u sukobu sa zakonom pripremljen je kako bismo vam pomogli u nošenju s roditeljskim izazovima, bilo da ste roditelj čiji partner/partnerica je na izdržavanju kazne zatvora ili ste roditelj koji je bio u sukobu sa zakonom.

Djeca čiji se roditelji nalaze u zatvoru (a ima ih više od 12 500 godišnje u Hrvatskoj) nazivaju se i nevidljiva djeca i siročići pravde jer ih se često ne prepoznaje kao djecu koja trebaju pomoć i podršku.
Iz tog razloga posebno nam je važno pružiti podršku i pomoć roditeljima i djeci koji se nalaze u tom zahtjevnom periodu.

Vjerujemo da ste već iskusili kako sukob sa zakonom može prouzrokovati dug iscrpljujuć proces za sve članove obitelji. On najčešće uključuje uhićenje, period istrage, suđenje, boravak u zatvoru te sam izlazak. Bez obzira na to je li roditelj u istražnom zatvoru, osumnjičenik, pritvorenik, zatvorenik ili je roditelj uključen u probaciju, djeca osjećaju i vide promjene koje se događaju u njihovoj okolini.
Djeca na cijeli ovaj proces imaju različite emocionalne reakcije: od tuge, ljutnje, srama, krivnje, a nerijetko takve reakcije roditelj i okolina ni ne primijete. Neka se djeca brinu kako će okolina reagirati ako se sazna da je roditelj u zatvoru, neka su djeca tužna i neutješna zbog odvajanja od roditelja, dok su neka djeca ljuta ne samo na roditelja, već i na sud, policiju…
Vjerujemo da cijeli ovaj proces može djelovati jako zastrašujuće i da možete preispitivati svoje odgojne odluke.

Svakom djetetu, a posebno djetetu čiji je roditelj u sukobu sa zakonom, važna je bliskost i osjećaj sigurnosti u okolini, zdravo postavljene granice, dozvola za osjećaje te istinite informacije o roditelju koje su rečene u skladu s djetetovom dobi.
Među ostalim informacijama, u ovom priručniku naći ćete informacije o emocionalnim reakcijama djece i njihovu ponašanju te konkretne upute što vi kao roditelj možete napraviti da pomognete djetetu.


Nadamo se da će vam ovaj priručnik biti koristan u vašim svakodnevnim obiteljskim i odgojnim izazovima!

Zadnja izmjena: 28.11.2021.