Roditeljstvo

Zadnja izmjena: 01.07.2022.

Roda izradila e-tečaj namijenjen osobama koje skrbe o djeci čiji je roditelj u sukobu sa zakonom ili u zatvoru

Odluka o tome hoće li i kako razgovarati s djetetom o odlasku na izdržavanje kazne zatvora jednog roditelja ili o samom sukobu roditelja sa zakonom, prvenstveno je na roditeljima. Tema zatvora je osjetljiva, i roditeljima može biti jako teško donijeti odluku o tome žele li djetetu uopće reći gdje mu je roditelj ili gdje se sprema, a ako se na to odluče, koliki dio istine će otkriti.

Djetetu treba pomoć kako bi shvatilo da odgovornost i kazna koju roditelj snosi za svoje loše ponašanje ne znače da je i ono time kažnjeno. Zato je važno pripremiti ga na okolnosti u kojima će živjeti te mu je važno omogućiti kontakt s roditeljem u zatvoru u okruženju koje nije zastrašujuće i koje će olakšati komunikaciju i održavanje odnosa koji su nužni za uravnoteženo odrastanje i nadvladavanje razvojnih kriza djeteta.

E-tečaj Neprekinute veze izradile smo s namjerom da osobama koje skrbe o djeci čiji je roditelj u sukobu sa zakonom ili u zatvoru, učinimo lako dostupnima informacije uz pomoć kojih će im pomoći razumjeti situaciju u kojoj se nalaze, naučiti prepoznati i razumjeti emocije koje dijete u takvim okolnostima može imati, te mu pomoći s njima. Želimo vam i pružiti ideje i smjernice kako omogućiti i podržati nastavak odnosa s roditeljem koji je u sukobu sa zakonom, kad je to u najboljem interesu djeteta.

Sukobom sa zakonom ili odlaskom u zatvor, za osobu ne prestaju dužnosti i obveze koje proizlaze iz roditeljstva – i dijete i roditelj i dalje imaju pravo na održavanje međusobnih kontakata i potrebu za njima. Brojna su istraživanja dokazala da redovit i kvalitetan kontakt između roditelja koji se nalazi u zatvoru i djeteta umanjuje poteškoće u prilagodbi i odrastanju tog djeteta te pridonosi resocijalizaciji zatvorenika i zatvorenica. Brojni stručnjaci govore u prilog i tome da dijete treba od roditelja dobiti dobno primjerene informacije o roditeljevom sukobu sa zakonom, koliko god to bilo bolno za roditelje ili druge odrasle osobe koje skrbe o djeci.

E-tečaj je osmišljen na način koji čuva vašu anonimnost. To znači da u njega možete ući bez registracije i ostavljanja bilo kojeg osobnog podatka – ni na koji način ne pratimo identitet posjetiteljica i posjetitelja ovog materijala. Unutar samog tečaja, uz pozdravni modul, nalazi se pet tematskih modula, a u njima se nalaze pripadajuće teme. Uz pomoć miša, pratite oznake za prolaske iz teme u temu, a možete ih čitati proizvoljnim redoslijedom, cijeli tečaj ili samo one teme koje su važne za vašu trenutnu situaciju. Tečaju možete pristupiti preko Rodine platforme za online učenje i besplatan je za korištenje.

 

Ovaj e-tečaj izrađen je uz financijsku podršku Grada Zagreba. Sadržaj e-tečaja u isključivoj je odgovornosti udruge Roda i ni pod kojim uvjetima ne može se smatrati kao odraz stajališta Grada Zagreba.

Zadnja izmjena: 01.07.2022.