Roditeljstvo

Zadnja izmjena: 25.01.2021.

Pitanja koja djeca postavljaju roditelju u zatvoru

Odgovarati na pitanja koja djeca postavljaju često je zbunjujuće i za same roditelje ili skrbnike koji brinu o djetetu dok je roditelj u zatvoru.

Odrasli često nisu sigurni kako odgovoriti na neka pitanja, kako se postaviti, što je previše, a što premalo informacija, kako ostaviti dobar dojam, kako ne opteretiti djecu, a opet im dati neke informacije koje će im pomoći u razumijevanju vas, sebe i obitelji. 

Za dijete je važno da čuju istinu od odrasle osobe u koju imaju povjerenja, idealno, od roditelja. Nije im važno da pri tome budete smireni i sigurni u sebe. Svaka nesigurnost i nervoza je dozvoljena i očekivana. Dijete to neće procjenjivati, njima to uopće nije važno. Gotovo svi odrasli kod ovako velikih i ozbiljnih tema osjećaju nesigurnost i nelagodu, niste sami u tome! 

Kako bismo vam pomogli u odgovaranju na pitanja, pokušat ćemo vas savjetovati kako odgovoriti na „škakljiva“ pitanja koja djeca najčešće postavljaju. Ova pitanja ne moraju biti postavljena doslovno ovako. Neka djeca će biti direktna i pitati „zašto si/zašto je roditelj u zatvoru?“, dok će neka djeca okolišati pa će pitati primjerice „jesi li nekada napravio/la nešto loše / je li roditelj ikad napravio nešto loše“, a neka djeca će odgovor izmamljivati provokativnim ponašanjima (primjerice, potući će se u školi, a kada na to vi reagirate, reći će vam da „ste tako i vi“, očekujući pri tome vašu reakciju i odgovor). 

Četiri najčešća pitanja koja djeca pitaju su: 

1. Gdje si? / Gdje je roditelj?

2. Zašto si tamo? / Zašto je roditelj tamo?

3. Kada se vraćaš? / Kad se vraća?

4. Jesi li dobro? / Je li dobro?

Pitanja nekada nije lako „dešifrirati“, no lakše ćete ih prepoznati ako ste ih svjesni i ako ih očekujete. 

Savjetujemo da osluškujete što vas dijete zapravo pita ili vam poručuje. Kada niste sigurni –pitajte! Na primjer, ako vas dijete pita „jesi li ti nekada nešto ukrao/la?“ na to možete pitati dijete što pod tim misli pa vaš odgovor može biti „želiš li me pitati zašto sam u zatvoru?“. 

Iskren odnos nikada nije pogrešan i direktnim pitanjima djetetu olakšavamo da bude iskreno, šaljemo mu poruku da su njegova pitanja dobrodošla i da smo voljni biti u odnosu s njim čak i kada situacija nije 100% ugodna. 

Istovremeno, na ovaj način ostavljamo prostor za djetetova daljnja pitanja i osjećaje. Odgovarati na ova pitanja nije lako te su ti razgovori često nelagodni i za dijete i za roditelja, ali ona su put do održavanja i građenja dobrog odnosa s djetetom. 

Nekada se odgovaranje na ova pitanja čini roditeljima suvišnim jer znaju da dijete već zna odgovor. Često je odgovore na sva ova pitanja djetetu već dao drugi roditelj, bake i djedovi, skrbnici ili drugi članovi obitelji, a nekada i stručne osobe koje su u kontaktu s djetetom. Bez obzira na ovo, dijete želi odgovore čuti od vas i dobro je da vi budete ti koji ćete im (još jednom) odgovoriti na sva ova pitanja. 

Na sva pitanja odgovarajte jednostavno i iskreno!

Zadnja izmjena: 25.01.2021.