Roditeljstvo

Zadnja izmjena: 28.11.2021.

Pitanja koja djeca mogu imati nakon izlaska roditelja iz zatvora

Vrijeme povratka u obitelj nakon izdržavanja kazne zatvora najčešće će stvoriti dosta stresa, posebno ako je roditelj bio odsutan u nekom dužem periodu. Dio pitanja koja se tada mogu javiti djeci može biti sličan onima koje ima dijete za vrijeme roditeljeva izdržavanja kazne.

Ako vas nisu imala priliku posjetiti ili s vama češće kontaktirati dok ste bili u zatvoru, djecu i dalje može zanimati što ste radili u kaznenom tijelu te kako vam je izgledao dan. Nadalje, koju ćete ulogu sada imati u njihovu životu i u obitelji centralno je pitanje koje djeca možda neće znati točno kako ga postaviti, ali će ih okupirati. Na koji način ćete biti uključeni u njihov život odgovor je koji trebaju dobiti od vas kako bi znali što mogu očekivati te koliko na vas mogu računati. O ovome jako ovisi u kakvom ste odnosu s partnerom/partnericom i vraćate li se u obiteljski dom ili ne. Važno je da na sva ta pitanja dajete iskren odgovor, u skladu s trenutačnom situacijom. Nemojte lagati, nemojte uljepšavati, a ako ni sami niste sigurni, recite da je to nešto o čemu i dalje razmišljate. Pitajte dijete što ono misli o tim pitanjima i što bi ono htjelo.

„Hoćeš li opet u zatvor?“ To je jedno od jako važnih pitanja o kojemu treba razgovarati. Ako dijete misli da ćete opet morati otići u kazneno tijelo, može se od vas udaljiti kako bi se zaštitilo od proživljavanja ponovnog gubitka. Također, važno je uzeti u obzir da je moguće da je dijete razočarano vašim postupcima u prošlosti te da je izgubilo u vas povjerenje. Kakve god vaše namjere bile, važno je da jasno kažete djetetu što može od vas očekivati i što će se dalje u budućnosti događati. Ako ste izašli na slobodu, a protiv vas se vode neki drugi kazneni postupci, važno je da djetetu objasnite što se sve može dogoditi u budućnosti (oslobađajuća ili osuđujuća presuda). Time mu ostavljate vremena da može proraditi takvu vrstu informacije i priviknuti se na situaciju, ali i stvarate odnos povjerenja jer bez obzira na težinu cijele situacije dijete može računati na to da ćete biti iskreni prema njemu te ga time zapravo uključujete u svoj život. Ako nemate odgovore na neka važna pitanja u vezi s budućim izdržavanjem kazne, važno je reći da u tom trenutku ne znate odgovor, ali da ćete podijeliti informaciju u onom trenutku kada ju budete znali.

Ako je došlo do prekida veze ili braka te se ne vraćate u obiteljski dom, važno je da dijete zna na koji ćete način biti prisutni u njegovu životu. U takvoj situaciji djecu mogu zanimati i drugi različiti aspekti vašeg života poput gdje ćete živjeti, hoćete li tražiti posao, kako ćete provoditi svoje vrijeme na slobodi i slično? Važno je da ostavite prostora da vam postavljaju takva pitanja.

„Hoćete li se ti i mama pomiriti ako si sada na slobodi?“ To je vrlo teško pitanje koje se mnoga djeca možda neće usuditi ni pitati direktno, ali mogu se nadati ponovnom zajedničkom životu. Uobičajena reakcija djece je da maštaju o tome da će im se roditelji pomiriti. Ovdje je važno da djetetu naglasite da ste bez obzira na odnose s bivšim partnerom/partnericom i dalje njegov roditelj koji ga voli te da ćete se truditi biti uključeni u njegov život. Važno je da djetetu pokažete da poštujete i uvažavate drugoga roditelja te da ćete se dogovarati oko roditeljskih uloga i obveza. Time štitite dijete jer smanjujete mogućnost da se ono osjeća odgovorno za odnose odraslih, da zauzima strane ili posreduje u vašim sukobima te pokazujete mu vlastitim primjerom kako partnerski odnosi trebaju izgledati.

Svako dijete je drugačije i može imati različite ideje, pitanja i strahove. Bez obzira na težinu situacije u kojoj se nalazite, važno je da na primjeren način uključite dijete u svoj život te pružite mu priliku da vam postavlja različita pitanja, čak i kada ne znate sve odgovore.

Zadnja izmjena: 28.11.2021.