Roditeljstvo

Zadnja izmjena: 08.12.2021.

Partnerski odnosi i izdržavanje kazne zatvora jednog od partnera

Odnos roditelja među sobom snažno utječe na sliku koju dijete ima o sebi, a sukob među roditeljima itekako može negativno utjecati na njegov razvoj. Bez obzira na odnose koji odrasli imaju među sobom, dijete se poistovjećuje s oba roditelja. U slučaju kada je jedan od roditelja u zatvoru, dijete se suočava s velikim gubitkom i fizičkom razdvojenošću od nekoga tko ima vrlo važnu ulogu u njegovu životu. Ako čuje da se loše govori o jednom od roditelja, dijete to čuje kao da se dijelom govori loše o njemu samome, zato je važno paziti kako roditelji govore jedno o drugom kada je dijete u blizini.

Neki partnerski odnosi su neskladni i konfliktni i prije istražnog postupka i izdržavanja kazne zatvora, a često se događa da odlazak na izdržavanje kazne bude presudan za prekidanje odnosa. Ako se veza ili brak završe, time ne prestaje roditeljska uloga i obveza koju imate prema djetetu. Važno je da djetetu pokažete da unatoč teškoj situaciji i dalje možete među sobom komunicirati na pristojan način i tako smanjiti stres koje dijete zasigurno osjeća.

Prije nego krenete u bilo kakvo obezvređivanje svojega partnera, zapitajte se koliko vaš sukob može povrijediti dijete. Možda je loš suprug ili loša supruga, možda je učinio ili učinila puno propusta u životu, ali to ne mora značiti da ne postoji neki dio roditeljstva u kojemu bi mogao ili mogla pridonijeti. To će naravno biti vrlo izazovno ostvarivati iz kaznenoga tijela s obzirom na sve zapreke, međutim postoje načini kojima se odnos s djetetom može očuvati te razviti se tijekom izdržavanja kazne zatvora.

Ako primijetite da ne možete razgovarati sa svojim djetetom, a da pritom ne osuđujete bivšega ili sadašnjega supružnika ili partnera, potražite pomoć stručnjaka (psiholog/psihologinja, socijalni radnik/socijalna radnica). Osuđujući komentari, ruganje, omalovažavanje i obezvrjeđivanje drugoga roditelja negativno utječu na dijete jer onda ono stvara lošu sliku o sebi.

Situacije su posebno zahtjevne u slučaju kada je postojalo obiteljsko nasilje. Važno je procijeniti kada je u interesu djeteta da održi kontakt s drugim roditeljem. Svaka obitelj ima specifičnu obiteljsku situaciju te svako dijete može imati drugačiju reakciju na iste događaje. Neka djeca osjećaju olakšanje kada roditelj ode u zatvor, a neka žele zadržati kontakt jer imaju osjećaje prema roditelju. Za pomoć se uvijek možete obratiti stručnjaku/stručnjakinji te biti u kontaktu s nadležnim institucijama poput centra za socijalnu skrb i policije. Ako trebate emocionalnu podršku, dobro je potražiti i podršku psihologa/psihologinje i psihoterapeuta/psihoterapeutkinje. U teškim i izazovnim trenutcima dobro je imati neutralnu osobu koja će sagledati cjelokupnu situaciju i pomoći u održavanju stabilnosti.

Ponekad je moguće da oba roditelja istovremeno izdržavaju kaznu zatvora ili se nalaze u istražnom zatvoru. Ovo je vrlo specifična i teška situacija za cijelu obitelj, a posebno za djecu koja odjednom ostaju bez oba roditelja. Djeca mogu biti povjerena na skrb nekom od članova šire obitelji, smještena u ustanovu za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi ili u udomiteljsku obitelj. Svi ranije opisani savjeti i upute vezano za ostvarivanje kontakta i kasniju obnovu odnosa vrijede i za ove situacije. Posebno je važno da pokušate ublažiti osjećaje koji nastaju zbog razdvajanja, zbog čega je važno održavati kontakt s trenutačnim skrbnikom djeteta, neovisno o tome radi li se o ustanovi ili drugoj obitelji. Poštujte i tražite stručne savjete oko toga kako da dijete najlakše prebrodi taj period i pripremite se na teškoće nakon povratka jer je dijete u tom periodu živjelo u sasvim drugačijem okruženju i s drugačijim rutinama. Ako je dijete bilo mlađe dobi kada ste otišli u zatvor, moguće je da će biti potrebno duže vrijeme da vas ponovno prihvati kao roditelje. U tom slučaju važno je da i sami potražite pomoć jer je riječ o emocionalno vrlo teškim i zahtjevnim situacijama.

Ako vam je potrebna pomoć, potražite ju u našem adresaru.  

Zadnja izmjena: 08.12.2021.