Roditeljstvo

Zadnja izmjena: 14.07.2021.

Kako što bolje iskoristiti vrijeme posjeta s djetetom?

Posjet djeteta roditelju koji služi zatvorsku kaznu važan je i za roditelja i za dijete. Posjet omogućuje neposrednu komunikaciju, razvoj privrženosti i mogućnost intenzivnijega sudjelovanja u životu djeteta unatoč fizičkim ograničenjima. Zato je važno kvalitetno provesti vrijeme koje je na raspolaganju tijekom posjeta.

Često se događa da odrasli koji su okupirani svojim brigama u potpunosti zanemaruju potrebe djece te su fokusirani isključivo jedno na drugo i potencijalne obiteljske ili partnerske konflikte. To je razumljivo s obzirom na težinu situacije. Međutim, svi potencijalni izazovi ili konflikti koji postoje između odraslih trebaju se rješavati kada dijete nije prisutno. Tijekom dječjih posjeta vrijeme bi trebalo biti posvećeno djeci i njihovim potrebama.

Kako to učiniti? Započnite neku zajedničku aktivnost s djetetom, kao što je slikanje zajedničkoga crteža ili igranja neke igre. Procijenite interese i mogućnosti sukladno dobi djeteta.

Možete potaknuti izradu crteža koji će biti zajednički cijeloj obitelji kao što je slikanje otoka gdje svatko na različitome dijelu papira crta ono što ga veseli. Na kraju cijela obitelj ima svoj kutak na crtežu. Neke od aktivnosti mogu biti: izražavanje osjećaja preko crteža balona gdje označite na balonu kako se tko osjećao tijekom protekloga tjedna, opisivanje svoje svakodnevice putem crteža oblaka – gdje svaki oblak predstavlja jednu od aktivnosti koja je trenutačno važna u životu člana obitelji. Na takav se način stvaraju uspomene i zajednička sjećanja koja mogu odigrati ključnu ulogu u kasnijim obiteljskim odnosima. Također, s mlađom djecom možete pokušati razgovarati pomoću plišanih igračaka ili lutaka jer njima može biti lakše izraziti emocije na takav način. Možete pitati: „Kako se sada osjeća ovaj medvjedić?“ ili „Što najviše veseli ovu lutku?”

S odraslijom je djecom važno razgovarati i pitati ih o njihovu životu. Što rade preko dana? Kako im je u školi? Kako provode slobodno vrijeme? Za adolescente je jako važan društveni život, druženje s prijateljima, dečkom ili djevojkom, kao i odlasci na razna događanja koja su im zanimljiva. Oni traže vrijeme za sebe i svoje potrebe te im je važno pokazati da postoji interes za iskrenom i neometanom komunikacijom.
Kada razgovarate sa starijim djetetom, potrudite se da je razgovor fokusiran na njega ili nju te da postoji privatnost i interes za ono što dijete želi podijeliti. Naravno, bit će i slučajeva gdje vaše dijete možda neće željeti razgovarati na takav način bilo zbog ljutnje, bijesa ili neke druge snažne emocije. Važno je da mu date prostor da ih izrazi te da ga ne osuđujete zbog toga. „Imaš pravo biti ljut, znam da sam pogriješio, ali ne možeš zbog toga biti agresivan prema drugima, zapuštati školu ili se rugati mlađima od sebe.“ Koliko god emocije bile snažne i negativno usmjerene, nakon što se izraze, ostavlja se prostor za izgradnju drugačijega odnosa.

 

Kako provoditi vrijeme s djetetom tijekom posjeta?

  • Napravite crtež obitelji.
  • Izrazite osjećaje crtežom oblaka.
  • S mlađom djecom razgovarajte pomoću plišanih igračaka.
  • Igrajte se uloga − pijte čaj, kavu i jedite zamišljeni sladoled.
  • S većom djecom razgovarajte o njihovu danu, školi ili hobijima.
  • Dogovorite se za neku aktivnost u sljedećem susretu.

 

Svatko je od nas odgovoran za sebe i za način na koji se ponaša prema drugima. Bez obzira na sve što se dogodilo u prošlosti, svaki je dan nov početak i prilika učiniti nešto drugačije. Kako? Prvo je potrebno shvatiti važnost vlastita razmišljanja i ponašanja kojima utječemo na druge te donijeti odluku o promjeni. Vaša vas djeca trebaju, a na vama je da im pružite onoliko koliko možete s obzirom na situaciju. Jedan kvalitetan i posvećen razgovor vrijedi više nego mjesec dana površna provođenja vremena prilikom kojega se gleda televizija.

Uvjeti posjeta u zatvoru jesu ograničeni, ali pokušajte isplanirati zajedničko vrijeme koje ćete provesti sa svojim djetetom. Ponudite mu izbor, dajte mu priliku da i ono predloži aktivnosti koje biste zajedno mogli raditi. Uvažavanjem pokazujete da poštujete dijete i njegove potrebe te da vam je dijete važno.

Ako nemate ideju kako krenuti, obratite se za pomoć. Postoje mnogobrojne organizacije koje se bave jačanjem roditeljstva i poboljšanja načina na koji komuniciramo. Što se tiče roditelja koji se nalaze na izdržavanju kazne, oni se mogu uključiti u različite radionice u kojima se jačaju roditeljske kompetencije, a jedna od njih je Zatvorenik kao roditelj.

 

Zadnja izmjena: 14.07.2021.