Roditeljstvo

Zadnja izmjena: 25.01.2021.

Kako razgovarati s djetetom o kaznenom tijelu – važnost pružanja emocionalne podrške

Kako naučiti prepoznati svoje i tuđe emocije važan je životni zadatak, kako za djecu tako i za odrasle. Situacija u kojoj jedan od roditelja odlazi na izdržavanje kazne vrlo je specifična te zahtjeva pripremu djeteta oko toga koje će se promjene u njegovu životu događati i kakvu podršku može očekivati od odraslih članova obitelji. Kako bi zadržali bliskost s djetetom važno je shvatiti kako se dijete osjeća te primjereno odgovoriti pružanjem podrške.   

1. korak – realno procijenite svoje mogućnosti kontaktiranja s obitelji i dajte djetetu točnu informaciju  

Važno je realno procijeniti svoje mogućnosti vezane uz kontakte i komunikaciju. Nemojte davati lažna obećanja koja poslije nećete moći ispuniti. Koliko god situacija bila teška i uznemirujuća, iskrenost i realnost najbolja su strategija suočavanja. Ako ste iskreni, dijete zna što može očekivati, što je u takvim situacijama jako važno. Često osobe budu u velikom stresu i tada daju lažna ili nerealna obećanja. Ne činite to! To možda izgleda kao lakši izlaz sve dok ne dođe vrijeme za realizaciju obećanja. A što onda? Onda se otvara mogućnost za dodatno razočaranje. Koliko god se činilo teško, iskrenost stvara odnos povjerenja. Ako ste u stanju ispuniti realna obećanja, onda će vaše dijete znati da se može u vas pouzdati.

Ako prvi put odlazite na izdržavanje kazne zatvora, možete se raspitati u kaznenome tijelu kako će vam biti omogućeni kontakti. Ponekad osobe na izdržavanje kazne dolaze s visokim očekivanjima o mogućnostima komuniciranja s obitelji, a zatim se razočaraju kada saznaju stvarne uvjete. 

2. korak - vodite računa o emocijama članova vaše obitelji

Koliko god iskustvo odlaska na odsluženje kazne bilo teško i traumatično za samog pojedinca, također intenzivno utječe na obitelj. Ponekad je teško uzeti u obzir osjećaje drugih kada pojedinac prolazi kroz vrlo tešku i stresnu situaciju. Svoje je iskustvo sažeo jedan zatvorenik iz Ujedinjenog Kraljevstva: „Ne radi se samo o meni. Radilo se i o mojoj ženi i djeci koje pogađa moj boravak u zatvoru. Postao sam svjestan činjenice da sam povrijedio ženu i djecu. Trebalo mi je vremena da shvatim koliko je njoj teško.”   

3. korak - omogućite djetetu da u sigurnom okruženju izrazi svoje emocije  

Ovo je jako važno za sve odrasle članove obitelji. Djeca će vrlo vjerojatno imati vrlo snažne emocionalne reakcije na sve što se događa, a zadaća odraslih je da ih nauče kako da se nose i izraze svoje emocije na siguran i primjeren način za njih i za druge. (link članka o tipičnim emocionalnim dječjih reakcijama kad roditelj odlazi na izdržavanje kazne). To konkretno znači da dijete zna da u svojoj obitelji ima osobu s kojom može iskreno razgovarati o svemu što se dogodilo, da se osjeća sigurno i da može postavljati pitanja i izraziti svoje emocije. Također je važno da kažete djetetu da su njegove emocije prihvaćene kakve god one jesu.

„Razumijem kako se osjećaš i čujem sve što si mi rekao/rekla…“. „Imaš pravo biti ljut/ljuta, ali nemaš pravo biti agresivan/agresivna prema nekomu drugom…“. „Vidim da ti je jako teško, ali važno je da znaš da nisi kriv/kriva za ono što sam ja učinio/učinila.” Pokažite djetetu da ste spremni čuti ono što vam želi reći.

„Tata neko vrijeme neće biti s nama, a u tom periodu sve što ti bude trebalo rješavat ćemo zajedno u obitelji. Možeš pitati sve što te zanima. Koliko god ti bilo teško, ja sam tu za tebe i pokušat ću što bolje odgovoriti na tvoja pitanja.“

4. korak - izrazite vi svoje emocije prema djetetu 

Važno je da odrasli članovi obitelji izraze svoje emocije djetetu. Nemojte mu zaboraviti reći da ga volite i da ćete biti uz njega bez obzira na to što se dogodilo. U stresnim situacijama često zaboravljamo na izražavanje emocija. To je vrlo važno jer povezuje i zbližava sve članove obitelji, a djetetu pruža osjećaj sigurnosti i mogućnost da što lakše prođe kroz cjelokupnu situaciju.

Ako primijetite da vama, vašem djetetu  ili odraslom članu obitelji treba pomoć i podrška potražite informacije o institucijama i organizacijama s obzirom na županiju u kojoj živite. Postoje različite vrste pomoći i podrške koje se nude obiteljima zatvorenika i zatvorenica.

Zadnja izmjena: 25.01.2021.