Roditeljstvo

Zadnja izmjena: 23.11.2021.

Kako pripremiti dijete na izlazak roditelja iz zatvora?

Ako ste izdržali kaznu i sada ste u procesu prilagodbe na život na slobodi, pred vama su mnogi izazovi u vezi s uspostavljanjem bliskosti s djetetom. Iako više niste u ograničenim uvjetima i dalje postoji vrijeme koje je vaše dijete provelo fizički odvojeno od vas kada ste imali vrlo ograničene mogućnosti sudjelovanja u njegovu životu. Sada se nalazite u poziciji kada imate priliku ponovno uspostaviti odnos s djetetom. Nevezano uz to u kakvim ste kontaktima bili prije ili tijekom izdržavanja kazne sada imate drugu priliku. Pokušajte saznati što se sve događalo s vašim djetetom dok ste bili odsutni. Pitanja poput „Čime se baviš? Kako je u školi? S kime se družiš?“ mogu zvučati nevažno, ali su dobra početna točka za novi početak. Ako su vam odnosi s djetetom bili ograničeni ili nisu postojali, nemojte gubiti nadu. Ako vam je teško i ne znate kako uspostaviti kontakt, potražite podršku. Postoji cijeli niz institucija i udruga koje vam mogu pomoći u uspostavljanju kontakta s djetetom.

Kako biste mogli ponovno uspostaviti odnos s djetetom prije svega, važno je zapitati se što je djeci važno? Kvaliteta zajedničkog provedenog vremena važna je za sve roditelje i djecu. Hoćete li vrijeme provesti s djetetom u igri, razgovarajući o njegovom ili njezinom tjednu u školi, problemima s kojima se susreću ili će to vrijeme biti provedeno sjedeći zajedno na kauču dok svatko gleda u svoj mobitel ovisi o vama, ali krajnji rezultat je neusporediv. Djetetu će više značiti deset minuta koje ste proveli s njima igrajući društvene igre nego sat vremena zajedničkog gledanja televizije. Usmjerenost na dijete, poklanjanje pažnje njihovim osjećajima, interesima i brigama djetetu šaljete jasnu poruku kako vam je važno, da za njega brinete i da ste mu posvećeni, a time i gradite iskren i zdrav odnos roditelj – dijete.

I u situacijama kada su obiteljski odnosi održavani tijekom izvršavanja kazne zatvora, sam povratak u obitelj djeci može biti stresan. U situaciji kada je kazna zatvora duže trajala, očekivano je da su se djeca i drugi članovi obitelji prilagodili na život bez roditelja te stvorili neke nove rutine. Povratak roditelja koji je bio na izvršavanju kazne zatvora utjecat će na promjenu odnosa u obitelji te bit će potrebno izvjesno vrijeme za prilagodbu. 

U nastavku se nalaze neki od savjeta kako dijete što bolje pripremiti na povratak roditelja u obitelj:

 

  • Važno je da dijete tijekom izvršavanja kazne zatvora bude u kontaktu s roditeljem koji je u zatvoru (posjeti, videopozivi, telefonski pozivi, pisanje pisama) kako bi oboje imali priliku biti uključeni u život jedno drugoga što jako olakšava povratak roditelja u obitelj.
  • Ako tijekom izdržavanja kazne zatvora roditelja nije bilo moguće organizirati posjete djeteta, važno je razgovarati s djetetom o proteklom razdoblju – kako se osjećalo, što je mislilo, što misli o dolasku roditelja, što mu želi ispričati i slično. Važno je naglasiti djetetu da nije odgovorno za to što roditelja nije bilo.
  • Najavite djetetu točan dan kada će roditelj biti pušten iz zatvora, informirajte dijete o tome tko će otići po njega i prevesti ga do kuće. 
  • Dajte djetetu slobodu da roditelju izradi neki crtež ili pismo dobrodošlice.
  • Razgovarajte s djetetom o tome da je sasvim u redu osjećati različite osjećaje zbog povratka roditelja. Naglasite mu da može u jednom trenutku biti sretno, no u drugom trenutku, posebno kada roditelj dođe, biti zbunjeno zbog svih promjena koje se događaju.
  • Ako nije bilo kontakta između djeteta i roditelja, objasnite djetetu da je u redu ako ne želi odmah razgovarati s roditeljem. Ovdje je važno da roditelj bude spreman na to da će ga dijete možda odbijati u njegovim nastojanjima da uspostavi kontakt.
  • Razgovarajte s djetetom o tome da i odrasli trebaju vremena da se prilagode svim promjenama koje se u obitelji događaju.
  • Informirajte dijete kako će život roditelja koji se vraća iz zatvora izgledati – hoće li imati neke tjedne sastanke sa stručnim osobama, hoće li tražiti posao i sl.? Možete pogledati cjelinu s pitanjima djece koja vam mogu poslužiti kao smjernice za ovaj razgovor.
  • Važno je da dijete i dalje pohađa školske i izvanškolske aktivnosti, bavi se svojim hobijima i druži s prijateljima. Kada se događaju različite promjene koje utječu na cijelu obitelji, dijete treba osjećaj poznate rutine tako da je važno zadržati dosadašnje aktivnosti zbog osjećaja sigurnosti.
  • Ako niste imali kontakt s djetetom tijekom izdržavanja kazne zatvora te ne vraćate se u obitelj, napravite plan kako biste uspostavili odnos s djetetom te podijelite ga s drugim roditeljem. Podršku možete zatražiti od centra za socijalnu skrb (Odjel za brak, djecu i obitelj).

 

Zadnja izmjena: 23.11.2021.