Roditeljstvo

Zadnja izmjena: 23.11.2021.

Kako potaknuti djecu da otvoreno razgovaraju o svojim osjećajima i mislima?

Djeca čiji se roditelji nalaze na izdržavanju kazne zatvora vrlo su ranjiva skupina koja treba pomoć i podršku, kako odraslih osoba iz svoje obitelji, tako i šire zajednice. Važno je da se njihove potrebe na vrijeme prepoznaju te da se ne osjećaju odgovornima za postupke roditelja. Također, treba ih pripremiti na različite reakcije okoline kako bi znali zaštititi sebe u takvim situacijama te potražiti pomoć odrasle osobe. Jako je važno potaknuti dijete da otvoreno razgovara o svojim osjećajima i mislima s odraslim osobama od povjerenja.

U nastavku vam donosimo nekoliko korisnih savjeta kako olakšati djetetu razgovor o ovoj, za dijete teškoj temi.

  • Prije početka razgovora s djetetom čučnite ili sjednite kako bi vam oči bile u istoj ravnini s djetetom − nemojte razgovarati s njime „s visoka.” Ako ste s njim na istoj ravnini, dajete mu do znanja da ga uvažavate i da ste mu ravnopravan sugovornik te mu stvarate osjećaj sigurnosti.
  • Maknite mobitel i ugasite televizor kako bi dijete imalo osjećaj da ima vašu punu koncentraciju, da vas nitko neće prekidati te da ćete mu se posvetiti u tom vremenu.
  • Postavljajte otvorena pitanja i dajte do znanja djetetu da ozbiljno shvaćate ono što vam govori.
  • Vodite brigu o svom izrazu lica, klimajte glavom i gledajte dijete dok govori.
  • Omogućite siguran prostor za izražavanje različitih emocija, dopustite djetetu da osjeća ljutnju i frustraciju. Ako je dijete jako ljutito ili bijesno, nemojte zaustavljati njegovu emociju. Dopustite mu da ju izrazi, ali na prihvatljiv način, da nikoga ne ozlijedi. To znači da mu nećete dozvoliti da npr. udari nekoga, ali mu možete dozvoliti da baca jastuke ili viče.
  • Nemojte pretpostavljati da sve znate o svojoj djeci. Ako nešto niste razumjeli, bolje pitajte i provjerite. Djetetu ćete tako dati do znanja da ga pažljivo slušate i razmišljate o tome što govori.
  • Kako biste potaknuli daljnji razgovor, postavljajte pitanja poput: „Reci mi više o tome?” ili „Što si ti napravio/napravila nakon toga?”
  • Kako biste saznali više informacija o tome kako dijete funkcionira dok ste vi na izvršenju kazne zatvora, dobro je postavljati pitanja poput: „S kim inače razgovaraš kad imaš neki problem?”, „U koga imaš najviše povjerenja?”
  • Kako biste saznali više o djetetovu društvenom životu, možete pitati: „Tko je tvoj/tvoja najbolji/najbolja prijatelj/prijateljica?”; „Tko su ti prijatelji u školi?”; „Kako se djeca ponašaju prema tebi?”; „Jesi li ikada doživio/doživjela kakvo nasilje ili zadirkivanje?”
  • Kako biste saznali više o nošenju sa školskim gradivom, možete pitati „Jesi li zadovoljan/zadovoljna s ocjenama?”; „Trebaš li pomoć sa školskim gradivom?”

 

Više o tome koje sve emocije djeca mogu imati kada roditelj odlazi u zatvor možete pronaći na sljedećem linku. 

Zadnja izmjena: 23.11.2021.