Roditeljstvo

Zadnja izmjena: 25.01.2021.

Djeca sama kod kuće

Pitate li se: Je li moje dijete dovoljno veliko da ostane samo kod kuće? Na koliki period mogu ostaviti svoje dijete samo kod kuće? Ovaj članak pomaže u odgovoru na navedena pitanja.  

Prema Obiteljskom zakonu, roditelji ne smiju dijete predškolske dobi ostaviti bez nadzora odrasle osobe, odnosno osobe mlađe od 16 godina. No, ne postoji zakon niti stručno mišljenje koji nam govori o nekoj dobnoj granici kada je primjereno da dijete ostane samo kod kuće, posebno kada znamo da djeca ne sazrijevaju jednako brzo i u svim aspektima razvoja.

Kada govorimo o ostanku djeteta samog kod kuće ne govorimo zapravo o dobi djeteta, nego o njegovoj zrelosti i spremnosti da se brine samo o sebi te o mogućnosti roditelja da planira i osigura sigurne uvjete za dijete, kao i postupke u slučajevima hitnih situacija.

Roditelji najbolje poznaju vlastito dijete i mogu procijeniti njegovu spremnost da ostane samo kod kuće. Važno je da pri tome razgovaraju s njim, uključe ga u tu odluku i ne požuruju u njegovom osamostaljivanju.

Priprema za ostavljanje djeteta samog kod kuće

Okolnosti u kojima se dijete ostavlja samo, odnosno kada i na koji period, značajno doprinose djetetovom osjećaju sigurnosti. Stoga roditelji trebaju unaprijed odgovoriti na neka pitanja poput:

 • Koliko dugo će dijete biti samo kod kuće? Hoće li to biti tijekom dana, večeri ili tijekom noći?
 • Hoće li dijete trebati pripremati sebi jelo? Ako hoće, postoji li neko jelo koje može pripremiti bez korištenja tave ili lonca kako bi se smanjila mogućnost izazivanja požara ili opeklina.
 • Koliko često će se dijete morati samo skrbiti o sebi?
 • Koliko djece je samo kod kuće? Djeca koja su spremna ostati sama kod kuće možda nisu spremna skrbiti o braći i/ili sestrama.
 • Je li dom siguran od opasnosti? Jesu li lijekovi i druge otrovne stvari na djetetu nedostupnom mjestu?
 • Zna li dijete zaključati vrata? Ima li dijete ključ od kuće/stana i ima li plan što u slučaju da ostane zaključano?
 • Zna li dijete što treba napraviti ako se netko pojavi na vratima i traži ga/ju da mu otvori?
 • Postoje li u blizini druge odrasle osobe od povjerenja, a koje u slučaju potrebe mogu brzo reagirati i pomoći djetetu ako se dogodi neka nezgoda ili se dijete preplaši?

Za početak je dobro postupno ostavljati dijete samo na kraće periode. Jednom kada roditelji zaključe da je dijete spremno, dobro je napraviti detaljan plan u čije planiranje svakako treba uključiti i dijete.

Sugestije roditeljima za ostavljanje djece same kod kuće

 • Roditelji i dijete trebaju razgovarati o kućnim pravilima, roditeljevim očekivanjima, dobro je napisati proceduru u slučaju opasnosti. Neka roditelji budu sigurni da dijete razumije što treba napraviti ili koga kontaktirati u slučaju neke potrebe ili slučaju hitne situacije.
 • Dobro je zapisati najvažnije brojeve i staviti ih na dostupno i vidljivo mjesto, primjerice na hladnjak.                     
 • Napraviti listu aktivnosti koje dijete može raditi kao ideje, npr. društvene igre koje može igrati samo ili sa braćom/sestrama, gledanje tv-a, igranje igrica, čitanje knjiga, pisanje domaće zadaće.
 • Važno je uspostaviti pravila o korištenju interneta i mobitela. Primjerice, nepoželjno je da dijete na društvenim mrežama dijeli informacije da je samo kod kuće.
 • Razgovarati o tome na koji način se dijete treba javiti na telefon, koga smije pustiti u kuću i koje podatke smije dati nepoznatim osobama
 • Uspostaviti pravila za situacije kada dijete izlazi iz kuće ili stana. Važno je ukazati mu o važnosti zaključavanja ulaznih vrata, balkonskih prozora i slično. Također, važno je da  dijete obavijesti roditelje prije no što napusti kuću ili stan, kako bi znali gdje se nalazi. 
Zadnja izmjena: 25.01.2021.