Roditeljstvo

Zadnja izmjena: 28.11.2021.

Djeca roditelja koji su izašli iz zatvora

Djeca roditelja koji su već izdržali kaznu zatvora u specifičnoj su životnoj situaciji na drugačiji način od djece čiji su roditelji u istražnom zatvoru ili na izdržavanju kazne zatvora.
Iako se roditelj vratio u zajednicu i(li) obitelj, vrijeme odvojenosti i ograničenog kontakta i(li) nedostatka kontakta tijekom izdržavanja kazne zatvora donijelo je sa sobom određene posljedice te može otežati ponovno ostvarivanje bliskosti. 

Uzimajući u obzir različite obiteljske prilike, svaka promjena donosi određeni stres pa makar ona bila i pozitivna, kako za djecu tako i za odrasle. Neki od roditelja mogu imati poteškoće u ponovnom povezivanju s djetetom i aktivnom uključivanju u život djeteta, bez obzira na to u kakvom su odnosu s partnerom/partnericom i hoće li s njima nastaviti živjeti. 

Vremenski period odvojenosti čini svoje i treba ostaviti prostora i vremena da se uspostavi ravnoteža i neka nova rutina. Tu je važno uzeti u obzir da na kvalitetu odnosa između roditelja i djeteta nakon njegova izlaska na slobodu značajno utječu njihovi odnosi tijekom i prije izdržavanja kazne zatvora. Odvajanje i odlazak na izdržavanje kazne je samo po sebi stresno i negativno se odražava na odnos roditelja i djeteta. Međutim, ako tijekom izdržavanja kazne zatvora uspijete zadržati kvalitetne i redovite kontakte, imate puno veće šanse uspostaviti stabilnost i bliskost sa svojim djetetom i nakon izlaska na slobodu.

Mnogi zatvorenici i zatvorenice odluče da neće reći djetetu gdje se nalaze tijekom izdržavanja kazne zatvora jer ne žele da ih djeca posjećuju u zatvoru, međutim to ima dugoročne posljedice na odnos djeteta i roditelja nakon izlaska na slobodu. Odvojenost i isključenost iz djetetova života mogu značajno otežati odnose nakon izlaska na slobodu. Prihvatite mogućnosti komunikacije koje vam se nude iz zatvora jer time gradite svoj odnos na slobodi. Djeca brzo rastu i svaki trenutak vaše uključenosti u njihove živote značajan je i dragocjen. Nemojte ga protratiti. Istina o odlasku u kazneno tijelo je također vrlo važna i nakon vašeg izlaska na slobodu. Bez obzira na to što ste ponovno u životu svog djeteta, ono će i dalje imati pitanja o periodu vaše odsutnosti. Djeca, pogotovo ona mlađe dobi, mogu vašu šutnju o tome gdje ste bili dok ste izdržavali kaznu zatvora protumačiti kao period ostavljanja, mogu biti zbunjeni jer ne znaju što je uzrokovalo vaš odlazak bez objašnjenja i mogu biti u stalnom strahu da bi se to moglo opet dogoditi.

Na vaš odnos s djetetom značajno utječe i činjenica u kakvom ste trenutačnom odnosu s drugim roditeljem. Bez obzira na to jeste li u braku/izvanbračnoj zajednici ili je vaša veza završila važno je da gradite korektne odnose zbog zajedničke djece. Izloženost svađama i kontinuiranom sukobu za djecu može biti vrlo traumatična.

Važno je obratiti pažnju i na reakcije okoline s obzirom na izdržavanje kazne. Djeca često znaju biti opterećena postupcima roditelja te mogu osjećati sram ili krivnju. Ako izlazite iz zatvora i pokušavate ponovno izgraditi život na slobodi, važno je da uzmete u obzir utjecaj okoline na život vašeg djeteta. Vašim povratkom u zajednicu pitanja o zatvoru mogu se ponovno naglasiti te je važno da ste svjesni kako bi to moglo utjecati na život vašeg djeteta/djece. Nepodržavajuća okolina može stvoriti stres i vama i djetetu. Dosta se djece susretne sa situacijom da se druga djeca više s njima ne žele igrati, da ih zadirkuju ili im se rugaju. Također, događaju se situacije da drugi roditelji zabranjuju druženja svojoj djeci s vašom. Sve to može biti naglašeno vašim povratkom u zajednicu. Važno je da o tome razmislite i razgovarate s vašim djetetom. 

Na slobodi vas čekaju mnogi izazovi poput pronalaska zaposlenja, povratka u obitelj ili zajednicu, ali nemojte zaboraviti da i vašem djetetu cijela situacija može biti stresna. Dajte mu do znanja da ga razumijete, da ćete ga saslušati te da zna da vas smije pitati sve što ga zanima.

Zadnja izmjena: 28.11.2021.