Roditeljstvo

Zadnja izmjena: 27.11.2021.

Djeca roditelja koji se trenutno nalaze u zatvoru

Djeca čiji se roditelji trenutno nalaze u zatvoru, samom činjenicom da im je jedan roditelj u zatvoru zakinuti su za svoje osnovne potrebe – za bliskost s roditeljem i cijelom obitelji. Odlazak roditelja na izdržavanje kazne zatvora nosi sa sobom mnogobrojne izazove jer znatno ograničava roditelja u ispunjavanju svoje uloge i mogućnostima sudjelovanja u životu djeteta. Također, dijete se često suočava s negativnim reakcijama okoline vezanima uz postupke roditelja, a unutar obitelji često mu se prikriva istina ili se ne razgovara otvoreno o tome što se događa i kakve posljedice to ima na njegov život.

Jedan je od velikih rizika za vašu bliskost laganje djetetu o izdržavanju kazne zatvora. Praksa pokazuje da se mnoge obitelji i zatvorenici odlučuju na prikrivanje istine. Često se nađu različita obrazloženja izostanka kontakta poput: „Tata je na brodu“, „Majka radi u Njemačkoj“ ili „Na službenom sam putu“. Mnogi od izgovora će možda i donijeti kratkotrajno olakšanje kojim će se izbjeći potencijalno stresna i uznemirujuća situacija, međutim mnoga pitanja ostaju otvorena te će se s vremenom samo naglašavati. I najpožrtvovniji radnici dolaze iz Njemačke kući za blagdane i svaki brod kad-tad uplovi u luku. S vremenom se samo stvara veći jaz između realnosti i priče, a stvarni problemi ostaju te je sve teže reći djetetu istinu.

Najgore je što dijete istinu može saznati na različite načine posredno, a jedan od njih je postupak prikupljanja informacija o tome kakve su socio-ekonomske i sigurnosne prilike za zatvorenika i(li) zatvorenicu koji provode službenici kaznenih tijela u suradnji s nadležnim institucijama poput centra za socijalnu skrb, policije i(li) probacijskog ureda. To najčešće znači da će socijalni radnici, probacijski službenici i(li) djelatnici policije otići na adresu prebivališta zatvorenika, razgovarati s obitelji i susjedima te tako prikupiti relevantne informacije. Vaše dijete se može zateći u blizini službenika koji mogu u njegovoj prisutnosti izreći da je roditelj na izdržavanju kazne zatvora, a tu informaciju mogu saznati i osobe iz okoline prilikom prikupljanja informacija koje to onda mogu prenijeti vašem djetetu. Time se povećava vjerojatnost da će dijete posredno saznati kakva je stvarna situacija i gdje je roditelj, što će sigurno narušiti njegov odnos s oba roditelja. Osim toga, dolazak različitih uniformiranih službenika kao i osoba u civilu koji postavljaju različita pitanja o roditelju kojeg nema mogu pobuditi strah i zabrinutost kod djeteta.

Laganje može izazvati puno veću štetu jer, osim što se mora suočiti s bolnom činjenicom da mu je jedan roditelj u zatvoru, dijete će se također morati suočiti s činjenicom da su mu obitelj i(li) roditelj kontinuirano lagali. Privrženost, povjerenje i sigurnost time su znatno narušeni. U slučaju laganja roditelj uopće nema kontrolu nad time hoće li, kada će, na koji način i od koga dijete saznati istinu.

 

Kako razgovarati s djetetom?

Izdržavanje kazne zatvora zasigurno je teško i zahtjevno iskustvo koje vas značajno ograničava u kontaktu s vanjskim svijetom, pogotovo u komunikaciji s djetetom. Za početak budite iskreni o tome gdje se nalazite i pokušajte djetetu objasniti cjelokupnu situaciju sukladno njegovoj dobi. Važno je da s djetetom razgovarate što ranije, da mu date vremena da se pripremi na vaš odlazak i postavlja vam pitanja o tome. U tome vam mogu pomoći i drugi tekstovi na ovoj stranici, gdje možete pronaći konkretne primjere u vezi s time kako razgovarati s djetetom.
Također, raspitajte se o mogućnostima održavanja kontakta s djetetom iz kaznenog tijela kako biste mogli isplanirati zajednička druženja. Svako kazneno tijelo (kaznionica, zatvor) može imati različita pravila koja značajno ovise o stupnju sigurnosti i unutarnjim pravilima tako da je prije svega važno da se dobro informirate. Mnoge osobe se razočaraju kada na početku izdržavanja kazne saznaju stvarne mogućnosti kontakta s vanjskim svijetom koje su znatno manje nego što su oni očekivali. Iz tog razloga je važno da realno procijenite svoje mogućnosti prije nego bilo što obećate svome djetetu/djeci. Također, važno je da razmislite u koje se aktivnosti možete uključiti sa svojom djecom kada vam dođu u posjet. U našem tekstu Kako što bolje iskoristiti vrijeme za dječji posjet
nalaze se različite ideje o tome što možete raditi s djetetom tijekom posjeta koje bi vam mogle poslužiti kao inspiracija.

Na vaš odnos s djetetom značajno utječe činjenica u kakvom ste trenutačnom odnosu s drugim roditeljem. Bez obzira na to jeste li u braku/izvanbračnoj zajednici ili je vaša veza završila, važno je da gradite korektne odnose s drugim roditeljem. Loši odnosi i sukobi mogu ugroziti vaše odnose s djecom jer postoji manja vjerojatnost da će drugi roditelj poticati kontakte i voditi djecu u posjet. Upravo je nedostatak odrasle osobe koja bi bila pratnja djetetu u posjetu ili zabranjivanje posjeta djetetu jedan od čestih uzroka rijetkog kontakta/gubitka kontakta između roditelja u zatvoru i djeteta. Zato je, za dobrobit djeteta, najvažnije da odrasli članovi obitelji koji skrbe o djetetu, znaju koliko su važni posjeti djeteta roditelju u zatvoru.

Zadnja izmjena: 27.11.2021.