Roditeljstvo

Zadnja izmjena: 27.11.2021.

Djeca istražnih zatvorenika i zatvorenica

Istražni zatvorenici nalaze se u specifičnoj i vrlo neizvjesnoj situaciji u odnosu na druge zatvorenike, što je pogotovo naglašeno u mogućnostima kontakta s vanjskim svijetom, ali i drugim prilikama koje se pružaju unutar kaznenog tijela. 

U pravilu službenici tretmana ne rade s njima zbog faze postupka u kojoj se trenutačno nalaze još uvijek nisu osuđeni (na kraju procesa i ne moraju biti osuđeni jer presuda može biti oslobađajuća) tako da službeno nisu u procesu resocijalizacije.
Teško je i predvidjeti koliko će sam postupak trajati što je veliki izazov kod istrage. Trajanje istrage (istražnog zatvora) ovisi o sudskom postupku koji se vodi protiv osobe i o sudskoj odluci hoće li osoba vrijeme dok čeka presudu provesti u zatvoru ili na slobodi. 

Tijekom ove faze, ostvarivanje kontakta s obitelji je teže i iscrpljujuće. Za svaki posjet kaznenom tijelu djeca i odrasli moraju dobiti odobrenje suca istrage koji vodi postupak. Također, sam posjet s obitelji je strogo nadziran kako bi se preveniralo da se na bilo koji način utječe na postupak istrage. U praksi to znači da će odrasli posjetitelji moći razgovarati s vama najdulje 15 minuta i to preko stakla pod nadzorom pravosudnih policajaca u istoj prostoriji. Dječji posjeti bi trebali biti omogućeni bez stakla, međutim i dalje su pod strogim nadzorom i kratkog trajanja. Važno je uzeti u obzir da je čekanje prije posjeta dugotrajno, a često duže nego sam posjet.

Zbog svega navedenoga, djeca istražnih zatvorenika nalaze se u vrlo ranjivoj poziciji jer je to jedna nova situacija s kojom se trebaju suočiti. S obzirom na to da nije poznato koliko će istraga trajati, teško je djeci objasniti kada će se točno roditelj vratiti ili kada će okolnosti posjeta biti lakše za djecu. Neizvjesnost postupka i stresnost samih procedura ostvarivanja kontakta stavlja dodatan izazov i na djecu i na odrasle članove obitelji.

U ovako teškoj i stresnoj situaciji važno je da brinete o svome zdravlju i zdravlju vaše djece. Pokušajte im ostaviti prostora da postavljaju pitanja i odgovorite im što bolje možete bez obzira na neizvjesnost koju i vi sami osjećate. Važno je da su upoznati s različitim ishodima kako bi se na njih mogli pripremiti oslobađajućom ili osuđujućom presudom. Pružite im podršku koliko god iscrpljeni bili. Ovakve situacije djeci predstavljaju puno više stresa nego odraslima, pogotovo u slučaju kada nemaju nikakve informacije o tome što bi se moglo događati. Nemojte se prepustiti vlastitim nadama ili obećanjima da ćete izaći na slobodu sa sljedećim ročištem te obećavati djetetu takvo razrješenje situacije. Jako je razočaravajuće za dijete kada se priprema na vaš dolazak, koji se u konačnici možda ne dogodi. 

Ako vam je teško, potražite podršku za sebe i za djecu, naučite i različite tehnike smirivanja u stresnim situacijama koje mogu biti korisne i vama i djeci.

Zadnja izmjena: 27.11.2021.