Roditeljstvo

Zadnja izmjena: 27.04.2021.

Brošura Neprekinute veze - povezujuće roditeljstvo iza rešetaka

Brošura se bavi dječjom perspektivom vezano uz odlazak roditelja na izdržavanje kazne zatvora i na praktičan način pokušava odgovoriti na neka od pitanja koje djeca ili odrasli mogu imati vezano uz zatvor. Što sve muči djecu i koje sve emocije mogu imati s obzirom na odlazak roditelja na izdržavanje kazne? Što im je važno objasniti vezano uz zatvor i na koji način?  Kako je moguće održavati kontakte s roditeljem koji je u zatvoru? To su samo neka od pitanja kojima se brošura bavi.  

Djeca čiji su roditelji u sukobu sa zakonom susreću se s cijelim nizom poteškoća i izazova. Suočavaju se s vrlo jakim emocijama poput tuge, krivnje, srama, straha i ljutnje. Brinu se oko toga kako će okolina reagirati na činjenicu da im je roditelj u zatvoru, mogu biti u strahu za sigurnost roditelja, preplavljeni tugom jer su odvojeni od roditelja, osjećati krivnju zbog toga što je roditelj u zatvoru ili biti ljuti na roditelja, policiju, sud... Ugroženo im je pravo na suživot s roditeljem koji se zbog sukoba sa zakonom fizički odvaja od djeteta. Bez obzira na to je li prije živio u istom kućanstvu ili ne, dijete nakon odlaska roditelja ima vrlo ograničene mogućnosti da on ili ona sudjeluju u njegovu životu. Time su djeca zakinuta za uobičajen obiteljski život koji su do sada imala. Potrebna im je podrška i ohrabrivanje u mnogim područjima života, a ova brošura se bavi načinima na koji se to može činiti uzimajući u obzir različite okolnosti obiteljskog života. 

U brošuri možete pronaći odgovore na to kako razgovarati s djecom vezano uz odlazak u zatvor  s obzirom na dob djeteta, zašto je važno djeci reći istinu o kazni i odlasku, koja sve pitanja djeca mogu imati, kako održavati što intenzivnije kontakte s djetetom i koje sve mogućnosti postoje te što učiniti ako među roditeljima postoji konflikt. 

Svako dijete je posebno i može različito doživjeti odlazak roditelja u zatvor. Može se reći da postoji onoliko reakcija koliko ima djece čiji su roditelji u zatvoru, međutim postoje neka pitanja koja su univerzalna. Nadamo se da će vam ova brošura pomoći kao vodič o tome kako razgovarati o djetetom o zatvoru te kako mu pružiti pomoć i podršku.    

Udruga Roditelji u akciji - Roda je provedbeni partner Ministarstvu pravosuđa i uprave i uredu UNICEF-a za Hrvatsku u projektu Neprekinute veze koji se bavi uvođenjem video-poziva kao novog načina komunikacije roditelja zatvorenika i zatvorenica te njihove djece. Izrada ove brošure je dio projektnih aktivnosti. Više o projektu možete pročitati na sljedećim poveznicama

O projektu Neprekinute veze 

Provedba video-poziva za zatvorenike i zatvorenice

Uređenje prostora za dječje posjete 

 

 

 

Zadnja izmjena: 27.04.2021.