Roditeljstvo

Roditeljska uloga je jako važna za život djece, a odlaskom na izvršavanje kazne zatvora može biti narušena. Pročitajte koji su najveći izazovi i kako ostati jak/a u svojim roditeljskim vještinama.

Roda izradila e-tečaj namijenjen osobama koje skrbe o djeci čiji je roditelj u sukobu sa zakonom ili u zatvoru

Cilj e-tečaja Neprekinute veze je učiniti lako dostupnima informacije uz pomoć kojih će odrasli pomoći djeci da razumiju situaciju u kojoj se nalaze i lakše se nose s njom i osjećajima koje situacija u kojoj žive izaziva.

pročitaj više

Obiteljski odnosi nakon izlaska na slobodu

Povratak roditelja na slobodu može biti vrlo stresno za dijete jer je riječ o promjenama u rutini i svakodnevici. Kako sve djeca mogu reagirati i što možete od njih očekivati, pročitajte u nastavku.

pročitaj više

Obiteljski odnosi i izdržavanje kazne zatvora

Odlazak jednog od roditelja na izdržavanje kazne zatvora, za dijete može biti vrlo stresno iskustvo. Zašto je važno pružiti djetetu podršku u tome trenutku pročitajte u nastavku.

pročitaj više

Partnerski odnosi i izdržavanje kazne zatvora jednog od partnera

Kako partnerski odnosi utječu na dobrobit djeteta tijekom izdržavanja kazne zatvora jednog od roditelja, pročitajte u nastavku.

pročitaj više

Dobrobiti koje djeca i očevi imaju od aktivnog uključivanja očeva u život djeteta i obitelji

U tekstu možete pročitati koje sve dobrobiti muškarci, žene, djeca i cijele obitelji mogu imati od aktivnog uključivanja muškaraca u život djece.

pročitaj više

Kako i zašto potražiti pomoć i podršku za dijete čiji je roditelj (bio) u zatvoru?

Odlazak roditelja na izdržavanje kazne zatvora za dijete može biti jako stresno. Kako i zašto potražiti pomoć pročitajte u nastavku.

pročitaj više

Kako potaknuti djecu da otvoreno razgovaraju o svojim osjećajima i mislima?

U tekstu možete pronaći "tips and tricks" o tome kako pristupiti djetetu i razgovarati s njim o izdržavanju kazne zatvora drugog roditelja.

pročitaj više

Kako pripremiti dijete na izlazak roditelja iz zatvora?

Izlazak iz zatvora i povratak roditelja u obitelj za dijete može biti vrlo stresno. Na što obratiti pozornost kao roditelj te kako s djetetom o tome razgovarati pročitajte u nastavku.

pročitaj više

Pitanja koja djeca mogu imati nakon izlaska roditelja iz zatvora

Vrijeme povratka u obitelj nakon izdržavanja kazne zatvora najčešće će stvoriti dosta stresa, posebno ako je roditelj bio odsutan u nekom dužem periodu. Dio pitanja koja se tada mogu javiti djeci može biti sličan onima koje ima dijete za vrijeme roditeljeva izdržavanja kazne.

pročitaj više

Djeca roditelja koji su izašli iz zatvora

Iako se roditelj vratio u zajednicu i(li) obitelj, vrijeme odvojenosti i ograničenog kontakta i(li) nedostatka kontakta tijekom izdržavanja kazne zatvora donijelo je sa sobom određene posljedice te može otežati ponovno ostvarivanje bliskosti. 

pročitaj više

Rodin priručnik Kako pružiti podršku djeci čiji je roditelj u sukobu sa zakonom

Priručnik Kako djeci pružiti podršku - Roditelji u sukobu sa zakonom pripremljen je kako bismo vam pomogli u nošenju s roditeljskim izazovima, bilo da ste roditelj čiji partner/partnerica je na izdržavanju kazne zatvora ili ste roditelj koji je bio u sukobu sa zakonom.

pročitaj više

Izlazak tate iz zatvora - korištenje pogodnosti, povratak u obitelj po izvršenju kazne ili za vrijeme uvjetnog otpusta

Kako zadržati bliskost s djetetom tijekom nakon izdržavanja kazne zatvora možete pročitati u nastavku. Kreativne aktivnosti i igre su podijeljene po dobi djeteta kako biste se mogli lakše snaći u tekstu.

pročitaj više

Tehnike opuštanja koje roditelji mogu pokazati djetetu

Sukob roditelja sa zakonom i cjelokupan proces od izdvajanja roditelja iz obitelji, istražnog postupka pa do izdržavanja kazne zatvora , snažan su izvor stresa pa i traume za dijete.

pročitaj više

Djeca roditelja koji se trenutno nalaze u zatvoru

Djeca čiji se roditelji trenutno nalaze u zatvoru, samom činjenicom da im je jedan roditelj u zatvoru zakinuti su za svoje osnovne potrebe – za bliskost s roditeljem i cijelom obitelji.

pročitaj više

Djeca istražnih zatvorenika i zatvorenica

Djeca istražnih zatvorenika nalaze se u vrlo ranjivoj poziciji jer je to jedna nova situacija s kojom se trebaju suočiti. S obzirom na to da nije poznato koliko će istraga trajati, teško je djeci objasniti kada će se točno roditelj vratiti ili kada će okolnosti posjeta biti lakše za djecu.

pročitaj više

Važnost obiteljskih odnosa za dobrobit djeteta

U situacijama kad je jedan od roditelja u zatvoru djeca često znaju biti preplavljena različitim emocijama poput tuge, straha, krivnje, srama i sama ne znaju kako se s njima nositi. Tada je jako važno stvoriti sigurno okruženje u kojem će dijete moći pokazati sve svoje emocije.

pročitaj više

Odgojni stilovi u roditeljstvu

Koji sve stilovi roditeljstva postoje te koja pitanja postaviti kako biste saznali kakav je vaš odnos s djetetom možete pročitati u nastavku.

pročitaj više

Kako što bolje iskoristiti vrijeme posjeta s djetetom?

Izdržavanje kazne zatvora osobu može značajno ograničiti u roditeljskoj ulozi. Posjeti su često jedina mogućnost za direktni kontakt roditelja s djetetom zbog čega je jako važno iskoristiti vrijeme koje je ponuđeno te ga posvetiti djetetu. U članku se nalaze neke od ideja što se sve može raditi tijekom posjeta.

pročitaj više

Što je privrženost i zašto je ona važna za odnos roditelja i djeteta?

Što je to privrženost i kako ona utječe na odnose unutar obitelji, zašto ju je važno graditi s djecom te kako zatvor utječe na privrženost između roditelja i djeteta pročitajte u nastavku.

pročitaj više

Animirani film s ciljem podizanja svijesti o potrebama djece (bivših) zatvorenika

Ovaj animirani film, kao i slikovnice nastale u projektu Uključene zajednice, pomažu podići svijest o potrebama djece (bivših) zatvorenika koja izdržavanje kazne svojih roditelja osjećaju na svojoj koži na brojne načine i trebaju sve nas da rastu sigurna i prihvaćena.

pročitaj više

Što muči Riku?

Kako se osjećaju djeca roditelja u zatvoru i oko čega sve brinu pročitajte u našoj slikovnici Što muči Riku? u kojoj mala risica Rika pokušava prebroditi odlazak svoga oca u zatvor.

pročitaj više

Brošura Neprekinute veze - povezujuće roditeljstvo iza rešetaka

Udruga Roditelji u akciji - Roda u okviru projekta Neprekinute veze izradila je istoimenu brošuru za zatvorenike i zatvorenice te njihove obitelji.

pročitaj više

Zašto je Gor nacrtao zub? 

Udruga roditelja Korak po korak, Roditelji u akciji – Roda  i Pučko otvoreno učilište Korak po korak zajedničkim su snagama izradile prvu u nizu slikovnica koje se bave osvještavanjem potreba djece čiji su roditelji u sukobu sa zakonom.

pročitaj više

Dječje emocije kada roditelj odlazi u zatvor

Sukob roditelja sa zakonom i posljedice njegove osude na kaznu zatvora mogu biti snažan izvor stresa, pa i traume za dijete. Kako mu pomoći?

pročitaj više

Zašto je važno reći djetetu istinu o zatvoru

Mnoge obitelji odlučuju da djetetu neće reći istinu vezanu uz sukob roditelja sa zakonom. To se naizgled može činiti kao najlakše i najbezbolnije rješenje, međutim za sobom nosi dugotrajne štetne posljedice. 

pročitaj više

Treba li dijete posjećivati roditelja u zatvoru?

Samo trećina djece čiji su roditelji u zatvoru zna gdje su im roditelji. Stručnjaci se slažu da je nužno reći djeci gdje su im roditelji i da je najbolje da dijete unutar obitelji sazna što se događa s njegovim roditeljem.

pročitaj više

Što nakon odlaska člana obitelji u zatvor – dijete u središtu sukoba obiteljskih odnosa

Pročitajte zašto je važno održavati dobre odnose s drugim roditeljem vašeg djeteta unatoč sukobu te koje mogućnosti kontaktiranja postoje tijekom izdržavanja kazne između roditelja i djece.  

pročitaj više

Potrebe i rizici djece čiji su roditelji u zatvoru

Djeca čiji su roditelji u sukobu sa zakonom često se nazivaju „siročićima pravde” i „nevinim žrtvama pravosuđa“ jer gube roditelja, a ništa nisu skrivila. Pročitajte s kojim se sve problemima susreću te koje su njihove specifične potrebe. 

pročitaj više

Kako razgovarati s djetetom o posjetu kaznenom tijelu

Prije odlaska u kazneno tijelo razgovarajte s djetetom o tome što će se tamo događati te mu objasnite pravila kako bi znalo što može očekivati. Pitajte ga kako se ono osjeća vezano uz posjet.

pročitaj više

Pitanja koja djeca mogu postavljati o roditelju koji je na izdržavanju kazne zatvora

Važno je sagledati dječju perspektivu, govoriti na jasan i djeci razumljiv način i ostaviti im prostor da svoje strahove i pitanja povjere i iznesu te da dobiju konkretne odgovore.  

pročitaj više

Kako razgovarati s djetetom o kaznenom tijelu – važnost pružanja emocionalne podrške

Situacija u kojoj jedan od roditelja odlazi na izdržavanje kazne vrlo je specifična te zahtjeva pripremu djeteta na promjene u njegovu životu i kakvu podršku može očekivati od odraslih članova obitelji.

pročitaj više

Pitanja koja djeca postavljaju roditelju u zatvoru

Odgovarati na pitanja koja djeca postavljaju često je zbunjujuće i za same roditelje. Kako bismo vam pomogli, pokušat ćemo vas savjetovati kako odgovoriti na „škakljiva“ pitanja koja djeca najčešće postavljaju.

pročitaj više

Samopoštovanje i izražavanje emocija

Zašto je važno dijete učiti kako na adekvatan način izraziti emocije i kakve to veze ima sa razvojem njegovog samopoštovanja pročitajte u članku.

pročitaj više

Odgoj bez tjelesnog kažnjavanja

Postavljanje granica djetetu bez tjelesnog kažnjavanja nije samo moguće, već je i nužno. Svakom djetetu potrebni su poštovanje, fizička dobrobit, pažnja, povjerenje i ljubav.

pročitaj više

Mali savjeti za uspješno učenje

Najčešće navođeni izvor stresa u školskoj dobi vezan je uz školske obveze i osjećaj neuspjeha. U ovom tekstu možete naći prijedloge kako djeci olakšati zahtjevan put učenja. 

pročitaj više

Postavljanje granica djeci

Zašto i kako postaviti granice? Načini postavljanja granica ovise o dobi djeteta, a mi ćemo se bazirati na predškolskom i ranijem osnovnoškolskom razdoblju. 

pročitaj više

Djeca sama kod kuće

Pitate li se: Je li moje dijete dovoljno veliko da ostane samo kod kuće? Na koliki period mogu ostaviti svoje dijete samo kod kuće? Ovaj članak pomaže u odgovoru na navedena pitanja.

pročitaj više