Prava

Zadnja izmjena: 25.01.2021.

Što kada obitelj nema novaca za posjete članu koji se nalazi u zatvoru?

Izdržavanje kazne zatvora jednog člana obitelji može biti vrlo stresan događaj u obitelji. Mijenja se rutina obitelji te netko mora preuzeti obveze koje je do sada član koji odlazi na izdržavanje kazne obavljao. Često to stavlja veliki teret na drugog roditelja jer ostaje bez partnera u brizi za djecu i kućanstvo. U cijeloj situaciji djeci je najteže jer ostaju bez prisutnosti roditelja. Ponekad se zna dogoditi da ih više nema tko voditi na omiljene aktivnosti ili da obitelj više nema novaca za dječje hobije.      

Obitelji koje imaju člana u zatvoru u velikom su riziku od siromaštva i socijalne isključenosti jer ostaju bez jednog dijela prihoda. Osobe koje se nalaze na izdržavanju kazne zakona mogu unutar kaznenog tijela raditi i zarađivati, a većina tih sredstava odlazi na održavanje kaznenog sustava te njima ostaje jedan mali dio za njihove potrebe. Time nemaju baš velike novčane mogućnosti da sudjeluju u financijskom zbrinjavanju obitelji. 

Siromaštvo obitelji čiji je član u zatvoru je jedan od uzroka smanjenja intenziteta i učestalosti kontakata djeteta i roditelja. Siromaštvo je još izraženije u slučaju kada postoji velika geografska udaljenost između kaznenoga tijela i djetetova prebivališta. Time se na obitelj stavlja veliki financijski teret jer izdaci za dolazak u posjet mogu ugrožavati već ionako narušen budžet obitelji. Nažalost, često se događa da osobe odlaze na odsluženje kazne u dosta udaljena mjesta od prebivališta djeteta. U tom slučaju mogućnosti za posjet se značajno sužavaju, a time i prilike za jedini direktni kontakt s roditeljem.    

Novčanu pomoć za financiranje posjeta kaznenom tijelu možete potražiti u centru za socijalnu skrb te zatražiti jednokratnu naknadu za posjet. Nadležan je onaj centar za socijalnu skrb gdje dijete ima prijavljeno prebivalište. Odluku o tome tome hoće li vam zahtjev biti odobren i u kojoj visini ovisi o procjeni zaposlenih, s obzirom da ovakav tip izdataka nije direktno naveden u Zakonu o socijalnoj skrbi. 

 Za novčanu pomoć namijenjenu subvencioniranju troškova puta za posjete obitelj se također može obratiti i zakladi Hrvatska za djecu na adresu Park Stara Trešnjevka 4, 10000 Zagreb, putem telefona: + 385 1 3657 901 ili na email: info@zhzd.hr, a ostale informacije možete provjeriti na njihovim internetskim stranicama: www.zhzd.hr

Zadnja izmjena: 25.01.2021.