Prava

Zadnja izmjena: 25.01.2021.

Pravo na video-kontakt djeteta s roditeljem u zatvoru

 

Što su video-pozivi?

Video-poziv je sličan pozivu putem Skypea te omogućuje video i audio-kontakt između zatvorenika i njegova maloljetna djeteta ili djece. Može trajati minimalno 20 minuta te se ne ubraja u uobičajeno vrijeme koje zatvorenik ima na raspolaganju za dječje posjete. Takva vrsta komunikacije omogućuje dodatan kontakt između roditelja i djeteta na vrlo jednostavan način koji je ujedno i besplatan.

Za ostvarivanje poziva potrebno je učiniti nekoliko koraka od strane zatvorenika i obitelji kako bi potvrdili identitet i uspostavili tehničke uvjete za vezu. Također je važno naglasiti da su upute o cijelome postupku vrlo jednostavne, a sam proces uspostavljanja poziva nije tehnički zahtjevan. 

Članovi obitelji vezu mogu uspostaviti s računala (laptop, tablet, stolno računalo itd.), ili pametnoga telefona, za što im je potreban pristup internetu i preglednik Google Chrome. 

Iako su video-pozivi praktični i imaju veliku vrijednost, oni nikako ne smiju biti zamjena za posjete uživo, no mogu im biti nadopuna i zamjenjivati ih u otežanim okolnostima. Za dijete i za roditelja važni su i jedan i drugi oblik kontakta. 

Kako ostvariti video poziv u zatvoru

Zatvorenik ili zatvorenica trebaju napisati zamolbu za odobrenje video-poziva te ju predati nadležnomu službeniku Odjela tretmana. Navedena molba treba sadržavati osobne podatke djece i odrasle osobe koja će biti prisutna tijekom poziva. Što se tiče članova obitelji, oni trebaju dostaviti kaznenom tijelu izjavu da su suglasni s video-pozivima te da ispunjavaju tehničke i sigurnosne uvjete za uspostavu poziva. Kada obitelj dostavi svu potrebnu dokumentaciju te stručni tim kaznenoga tijela odobri molbu, video-poziv može se održati u terminima koji su unaprijed dogovoreni. Sama procedura je podložna promjenama, a postupak se može razlikovati s obzirom na kazneno tijelo tako da je važno unaprijed se raspitati se oko svih detalja vezanih uz održavanje video-poziva.  

Također, u procesu odobravanja video-poziva za svakog zatvorenika posebno mogu se uzeti u obzir sudjelovanja u programima odgovornog roditeljstva. Prednost mogu imati osobe čije su obitelji iz udaljenih krajeva, zbog čega otežano mogu organizirati posjete, kao i zatvorenici kojima djeca inače ne dolaze u posjete, a izrazili su želju sudjelovati u video-pozivima.

Takva je vrsta komunikacije vrlo praktična i za djecu senzibilizirana iz nekoliko razloga. Članovi obitelji – djeca − poziv mogu uspostaviti iz svojega doma. To je pogotovo korisno za osobe koje se nalaze u udaljenim krajevima te im direkti posjeti iziskuju veća novčana sredstva, organizacijske poteškoće i potrebno vrijeme za putovanje i posjet. Također, tijekom video-poziva djeca se ne izlažu stresu koji može biti prouzrokovan samim ulaskom u kazneno tijelo u vezi s procedurama pretresa i čekanjima prije sama posjeta. Unatoč činjenici što je video-poziv vrlo pristupačan i jednostavan način komunikacije, on ne može zamijeniti posjete, ali može pomoći u održavanju intenzivnijih kontakata i osnaživanju bliskosti između roditelja i djece. 

Kad je riječ o prilagođenosti za djecu, prostor u kaznenim tijelima u kojima se održavaju video-pozivi posebno je uređen da djeca mogu neometano i bez stresa komunicirati s roditeljem. Posjet se nadzire, ali djeca ne mogu vidjeti pravosudnoga policajca na ekranu, što je jako važno jer je jedan od glavnih ciljeva te aktivnosti da se pripremi okruženje koje će biti prilagođeno djeci i njihovim potrebama.

Neki od zatvorenika i obitelji već su sudjelovali u video-pozivima te su dali vrlo pozitivne povratne informacije. Takav vid komunikacije pokazao se posebno korisnim u slučajevima kada nije postojao kontakt između zatvorenika i djeteta u dužem vremenskom periodu te gdje su upravo video-pozivi bili prekretnica nakon koje sada neki članovi obitelji razmišljaju o dovođenju djeteta u posjet.

Osobe su odgovarale na pitanja kako se su osjećali one i dijete tijekom video-poziva, koliko im on znači te na koji način video-pozivi pridonose razvoju odnosa zatvorenika s djecom. 

„Ovaj poziv mi znači jako puno, s obzirom da mi sin ne dolazi u posjete u kaznionicu. Bili smo sretni i sin i ja.“ … „Smatram da je održavanje vizualnog kontakta jako bitno za roditelja i dijete, pogotovo u slučajevima kada dijete ne zna da je roditelj u zatvoru.“ … „Mislim da ovakav način komunikacije jako koristan jer nema svatko mogućnosti da ga dijete posjeti.”

„Ovaj način komunikacije mi je jako koristan jer mi daje dodatan kontakt s djecom.”

„Zbog financijske situacije posjeti su rjeđi, tako da mi video-poziv puno znači, kao i mojoj djeci. Osjećam se puno povezaniji s njima.”

„Većinom kontaktiram s djecom putem telefona i pisama. Ovaj poziv puno znači za nas roditelje koji ne možemo često imati posjete i vidjeti djecu…Ovako možemo pokazati emocije, pa makar putem ekrana jer vrijeme brzo prolazi i djeca rastu, a to je neprocjenjivo.” 

„Nemam posjete zbog prevelike udaljenosti i puta. Video-posjet mi puno znači jer smo se napokon nakon dvije godine vidjeli.”

„Video-poziv je super stvar, pogotovo što se tiče vizualnog djela, a upravo taj dio čini razliku za puno toga. Tijekom poziva osjećao sam se super, kao i moja djeca. Radujemo se svakom novom pozivu.”

„Video-poziv mi znači jako puno, jer dok nije bilo video-poziva ja kćer nisam vidio 10 godina.”

 

 

Zadnja izmjena: 25.01.2021.