Prava

Saznajte gdje i kada ostvariti prava iz centara za socijalnu skrb, prava vezanih uz zapošljavanje i druga prava tijekom i nakon izdržavanja kazne zatvora.

Uloga i djelovanje Ureda pravobraniteljice za djecu

Što sve radi Ured pravobraniteljice za djecu i kako mu se sve možete obratiti vezano uz zaštitu djece i sprečavanje kršenja njihovih prava.

pročitaj više

Ured pravobraniteljice i zaštita djece čiji su roditelji u sukobu sa zakonom

Što ured Pravobraniteljice za djecu čini po pitanju zaštite djece čiji su roditelji u sukobu sa zakonom te koje su najčešće pritužbe vezano uz izdržavanje kazne zatvora i kontakte s obitelji pročitajte u nastavku.

pročitaj više

Pravo na video-kontakt djeteta s roditeljem u zatvoru

Unatoč činjenici što je video-poziv vrlo pristupačan i jednostavan način komunikacije, on ne može zamijeniti posjete, ali može pomoći u održavanju intenzivnijih kontakata i osnaživanju bliskosti između roditelja i djece. 

pročitaj više

Što učiniti kada drugi roditelj ne dozvoljava kontakt djeteta i roditelja u zatvoru

Ako niste u mogućnosti ostvarivati roditeljsku skrb za pomoć se možete obratiti centru za socijalnu skrb ili sudu, ovisno o težini sukoba s drugim roditeljem.

pročitaj više

Što kada obitelj nema novaca za posjete članu koji se nalazi u zatvoru?

Novčanu pomoć za financiranje posjeta kaznenom tijelu možete potražiti u centru za socijalnu skrb ili zakladi Hrvatska za djecu.

pročitaj više

Pravo zatvorenika i djeteta na kontakt - što je važno znati

Prije odlaska na izdržavanje kazne zatvora važno je prikupiti informacije te s djetetom napraviti plan o tome kako ćete održavati kontakte. Pročitajte na što je važno obratiti pozornost prilikom planiranja druženja!

pročitaj više

Važnost Konvencije o pravima djeteta za djecu čiji su roditelji u sukobu sa zakonom

Konvencija o pravima djeteta prepoznaje djecu čiji su roditelji u sukobu sa zakonom kao ranjivu skupinu te naglašava zaštitu njihova interesa.

pročitaj više

Značaj Preporuka CM/Rec(2018)5 Odbora ministara državama članicama o djeci roditelja zatvorenika

Preporuke Odbora ministara posebno naglašavaju zaštitu prava i perspektivu djeteta od uhićenja roditelja, trajanja istražnog zatvora, osuđenja te odabira samog kaznenog tijela.

pročitaj više