povratak

Platforma

Udruga za beskućnike i socijalno ugrožene osobe Oaza

Udruga za beskućnike i socijalno ugrožene osobe Oaza osnovana je u listopadu 2010. godine, sa svrhom pružanja potpore socijalno ugroženim osobama i smanjenju pojave socijalne isključenosti u gradu Rijeci. Osnovana je na inicijativu djelatnika Udruge Terra i drugih zainteresiranih pojedinaca u pokušaju ispravljanja socijalne isključenosti koja je postajala sve jača među korisnicima koje smo upoznali kroz programe Udruge Terra i općenito porasta siromaštva i beskućnika.

Svoje djelovanje započela je programom koji je za cilj imao pripremu romske djece iz nužnog smještaja Grada Rijeke za polazak u osnovnu školu, konkretno Osnovnu školu Škurinje te nastavila programom ‘Integracije i obrazovanja’, posebnog odgojnog postupka, osmišljenog kao mentorski rano intervencijski program namijenjen djeci iz nužnog smještaja, koji ima za cilj pružanje pozitivnog modela ponašanja i stvaranje konteksta za učenje, igru i zdravo provođenje slobodnog vremena. 

Kao odgovor na porast siromaštva te povećanu potrebu za smještajem sve većeg broja beskućnika, 2013. godine je na inicijativu Udruge Oaza i Udruge Terra, a uz financijsku potporu Grada Rijeke, otvoreno Prihvatilište za beskućnike Udruge Oaza koje pruža korisnicima privremeni smještaj i zadovoljenje osnovnih životnih potreba.

Prepoznavši problem iznimno malih kapaciteta smještaja namijenjenih za žene beskućnice u Rijeci, a povećanjem potrebe za istim, 2014. godine udruga je krenula s aktivnostima uspostave prve Stambene zajednice za žene beskućnice na području Rijeke i Primorsko-goranske županije. Projekt je uspješno realiziran 2015. godine, od kada uz financijsku potporu Grada Rijeke udruga privremeno smješta žene beskućnice u Stambenoj zajednici.

Udruga Oaza sudjeluje kao partnerska organizacija u provedbi projekta "Stambena zajednica za bivše zatvorenike" kojeg je nositelj Udruga Terra iz Rijeke. Financiran je europskim sredstvima iz Europskog socijalnog Fonda, omogućio je adaptaciju i opremanje jednog stana i namijenjen je za smještaj i resocijalizaciju bivših zatvorenika. Zajedno sa Gradom Rijeka kao nosteljem i partnerskim organizacijama Centrom za socijalnu skrb Rijeka i Prihvatilištem za beskućnike Ruže sv. Franje provodimo i projekt "Novi put-razvoj inovativnog programa socijalnog uključivanja beskućnika" koji je namijenjen korisnicima Nužnog smještaja Grada Rijeke.


Kontakt: mailom na info@udrugaoaza.hr ili telefonom  051 327 362.