OTKAZANO! Poziv na sudjelovanje u fokus grupi o zapošljavanju liječenih ovisnika / zatvorenika u okviru projekta Timun

Udruga za pomoć ovisnicima "Vida" Rijeka poziva vas na sudjelovanje u fokus grupi o zapošljavanju liječenih ovisnika/zatvorenika. Fokus grupa namijenjena je članicama Platforme za rehabilitaciju moto#R i na njoj će se fokusirati na iskustva, potrebe i kapacitete u zapošljavanju zatvorenika s problemom ovisnosti, članica Platforme.

Fokus grupa će se održati u srijedu, 2. prosinca u 14:00 sati preko platforme Zoom. Predviđeno trajanje fokus grupe je sat vremena.
Prijave su otvorene do 30. studenog na udrugavida.rijeka@gmail.com.

 

Udruga za pomoć ovisnicima "Vida" Rijeka je u veljači 2020. godine započela s provedbom participativnog istraživanja na temu zapošljavanja liječenih ovisnika, kako bi razmotrili stavove, mogućnosti i iskustva poslodavaca na ovu temu.
Istraživanje se provodi u sklopu projekta "Timun" – Primorsko-goranska inicijativa za poticanje zapošljavanja bivših ovisnika, financiranog iz Europskog socijalnog fonda, kojeg Udruga „Vida“ provodi u partnerstvu s Domom Turnić i Primorsko-goranskom županijom.

Cilj projekta doprinijeti je učinkovitijoj provedbi PGŽ Strategije razvoja ljudskih potencijala, odnosno povećati razinu zapošljivosti teško zapošljivih skupina, konkretno liječenih ovisnika, te potaknuti sektor socijalnih usluga i poslovni sektor na njihovo radno angažiranje i zapošljavanje.
Naime, prema Registru osoba liječenih zbog zlouporabe droga u Republici Hrvatskoj 33,6% osoba liječenih od ovisnosti je nezaposleno. U stalnom radnom odnosu bilo je 25,6 % liječenih ovisnika, dok je 23,7 % njih imalo povremeno zaposlenje. Neki ovisnici završavaju u zatvorskom sustavu, iz kojeg kreću na liječenje i rehabilitaciju ili resocijalizaciju. Analizom ovisnika koji imaju sudske probleme u 2019. godini, razvidno je da kod opijatskih ovisnika najviše onih sa sudskim procesom u tijeku (33,7 %) te onih koji očekuju kaznu (25,8 %). Pod uvjetnom kaznom je 12, 4% osobe, a u zatvoru se nalazi 4,9% liječenih zbog opijata.

Budući da predstojeća fokus grupa okuplja članice Platforme za resocijalizaciju zatvorenika moto#R, fokusirat će se na vaša iskustva, potrebe i kapacitete u zapošljavanju zatvorenika s problemom ovisnosti, budući da intersekcija ova dva marginalna identiteta ('ovisnik.ca' i 'zatvorenik.ca') dodatno umanjuje njihove šanse na tržištu rada.
Neke od tema razgovora bi u tom smislu bile: 'jeste li ikad uzeli bivšeg zatvorenika.cu s problemom ovisnosti u radni odnos (preko javnih radova ili slično)'? 'Što (mi udruge) trebamo od sustava (zatvorski sustav, ministarstvo, nadležne institucije...) kako bi ovi ljudi dobili priliku na tržištu rada'? 'Što trebamo od sustava kao potencijalni poslodavci zatvorenika/ovisnika'? Pritom vašu i našu ulogu držimo dvojakom, jer udruge su alati za povećanje zapošljivosti ali i potencijalni poslodavci marginalnim skupinama poput ove.

Sudjelovanje u istraživanju je anonimno. Vaše iskustvo i mišljenje od velike su važnosti za uspješnu realizaciju projekta i doprinos njegovim ciljevima, stoga vas Udruga "Vida" poziva  da se odazovete i sudjelujete u fokus grupi koja će se održati u srijedu, 2. prosinca u 14:00 sati preko platforme Zoom. Predviđeno trajanje fokus grupe je sat vremena.
Prijave su otvorene do 30. studenog na udrugavida.rijeka@gmail.com.