Održana Završna konferencija projekta moto#R

Dana 26. listopada 2021. u hotelu Dubrovnik održana je Završna konferencija projekta moto#R.
Na konferenciji su predstavljeni rezultati aktivnosti koje su provođene u okviru projekta te osvrt na samu provedbu i zaključke za buduće aktivnosti.

Ivana Zanze, izvršna direktorica udruge Roda, u uvodnom je predavanju predstavila djelovanje Platforme za resocijalizaciju te internetsku stranicu kakodalje.eu te zaključke sa Strateškog planiranja održanog u lipnju 2021.
Nadalje, predstavila je ukratko projekt moto#R te aktivnosti koje su u okviru projekta provedene.

Drugo izlaganje održala je Mirna Ćaćić iz udruge Roda predstavljajući studijsko putovanje u Italiju i primjere dobre prakse koji bi se mogli  implementirati u hrvatski kontekst. Studijska grupa, koja je uključivala udruge na projektu i druge članice platforme, posjetila je talijanske primjere dobre prakse: zadruge „Rio Terà dei Pensieri” u Veneciji, restoran InGalera u okviru zatvora Bolatte u Milanu te udrugu BambiniSenzaSbarre koja je vrlo aktivna u pružanju podrške u temi roditeljstva zatvorenika i zatvorenica.
Dobre prakse u radu, inovativna rješenja, osobito u brendiranju proizvoda i povećanju vidljivosti ovih pothvata, vrijedna su i korisna lekcija koju je moguće primijeniti i u Hrvatskoj.

Nakon toga, izlaganje je održala Tea Dabić koja je predstavila Izvješće o stanju ljudskih prava počinitelja i počiniteljica kaznenih djela s naglaskom na resocijalizaciju zatvorenika i zatvorenica, dokumenta koji daje prikaz stanja ljudskih prava unutar zatvorskog sustava.

Posljednje izlaganje održala je Katarina Guja koja je predstavila rad vezan uz financijska savjetovanja s počiniteljima kaznenih djela. Ona je predstavila metodologiju i principe rada te neke od najvećih izazova u radu kao i zaključke koji su korisni za planiranje sličnih budućih aktivnosti.


Nakon izlaganja uslijedila je zajednička rasprava vezana uz izlaganja i problematiku djece čiji su roditelji u zatvoru. Jedno od pitanja o kojima se raspravljalo jest utjecaj COVID-a na zatvorski sustav te onemogućene kontakte između djece i roditelja. Nadalje, polemiku su izazvali različiti primjeri talijanske praske i koliko ih je moguće implementirati u hrvatski kontekst.

Na završnoj konferenciji, koja je održana u skladu s epidemiološkim smjernicama, sudjelovalo je 19 sudionica i sudionika, uključujući i izlagačice.