Održan tematski sastanak članica Platforme za resocijalizaciju u Zagrebu

U četvrtak 27. svibnja 2021. održan je tematski sastanak organizacija civilnoga društva uključenih u platformu za resocijalizaciju - moto#R. 
Tijekom prvog dijela sastanka održana je radionica o storytellingu, a nakon pauze, tematski sastanak o intersektorskoj suradnji.

Na sastanku je izvršna direktorica Roda Ivana Zanze predstavila aktivnosti koje se provode u okviru projekta te pozvala prisutne da predstave aktivnosti koje provode vezane uz resocijalizaciju.
Predstavnici udruga kratko su predstavili svoj rad, programe koje provode te dosadašnja iskustva u radu s bivšim zatvorenicima u programima resocijalizacije u okolnostima pandemije COVID-19.

Kako je jedan od glavnih prioriteta Platforme intersektorska suradnja, tema ovog sastanka bila je izrada plana intersektorske suradnje.  Svi prisutni složili su se kako samo zajedničkim snagama možemo napraviti promjene vezane uz ovu temu i utjecati na pokretanje promjena unutar sustava.

Zoran Jelić iznio je gorući problem smještaja bivših zatvorenika nakon izdržavanja zatvorske kazne i predložio  zajedničko iznošenje ove problematike pred nadležnima u Ministarstvu pravosuđa i Ministarstvu rada, obitelji, socijalne politike i mladih, kako bi se problem zbrinjavanja sustavno riješio.
Paula Zore iz Skribonauta predložila je da se imenuju predstavnici udruga unutar Platforme za određena tematska područja i zagovaranje. Svi prisutni su se složili te će se o tome raspravljati na Strateškom planiranju koji je predviđen početkom lipnja u Mariji Bistrici.
Mirna Ćaćić iz Roda predstavila je Tematsko izvješće o stanju ljudskih prava počinitelja/počiniteljica kaznenih djela s naglaskom na resocijalizaciju koje je napravljeno u suradnji s Kućom ljudskih prava. Izvješće je trenutno u tisku, a Ćaćić je preporuke i zaključke koji su proizašli iz ovog izvješća ukratko predstavila prisutnima.

Predstavnici Rode i partnera napomenuli su kako preostale aktivnosti ovise i o produžetku projekta, no kako rad Platforme mora ostati aktivan bez obzira na trajanje projekta.