Izvještaj s radionice o upravljanju volonterima

U petak 11.12.2020. i četvrtak 17.12.2020. putem Zoom platforme održana je radionica o volonterstvu za udruge - članice Platforme za resocijalizaciju koju su vodile zaposlenice Hrabroga telefona sa znanjem i iskustvom menadžiranja velikog broja volontera u svojoj udruzi.

Trening je uključivao teme koje čine jedan ciklus menadžmenta volontera:

  • planiranje uključivanja volontera
  • izrada opisa posla volontera
  • pronalaženje volontera
  • selekcija i uključivanje volontera
  • orijentacija i trening volontera
  • supervizija i praćenje volontera
  • nagrađivanje volontera
  • evaluacija volontera i organizacije.

Nakon prvog dana edukacije, u kojemu su teoretski pokrivene teme koje obuhvaćaju ciklus menadžmenta volontera (od planiranja do evaluacije na kraju volontiranja), polaznice i polaznici dobili su zadatak izraditi vlastiti plan/dokument vezan uz organizaciju volonterske akcije sudionika.

U drugom danu edukacije, polaznice i polaznici predstavili su samostalno izrađene planove/dokumente i dobili od voditeljica radionice povratne informacije o njima. Na taj način, polaznice i polaznici mogli su odmah upotpuniti i poboljšati planove i doraditi ih prema uputama voditeljica.

Na radionici su sudjelovali predstavnici i predstavnice 10 udruga, članica Platforme za resocijalizaciju.

Radionica je pomogla unapređenju kompetencija polaznica i polaznika koji planiraju i provode aktivnosti volontiranja u svojim organizacijama što će pomoći u daljnjem unapređenju i razvoju programa ovih organizacija za uključivanje zajednice u resocijalizaciji počinitelja kaznenih djela i podršci njihovim obiteljima.

 

Neki od dojmova s edukacije


Najbolje organizirana online radionica do sada.

Kvalitetna prezentacija, konkretni primjeri, pohvale.

Vidjeti na koji način ostale udruge organiziraju volonterski rad i na koji način dolaze do volontera koji imaju poželjne karakteristike za sudjelovanje na određenom projektu bilo mi je najkorisnije.

Apsolutno sve na radionici bilo mi je jako korisno, s obzirom da iskustva u tom području nemam, i sama predavanja kao i iskustva drugih koja su podijelili tijekom radionice.