Izvješće o stanju ljudskih prava počinitelja i počiniteljica kaznenih djela

U petak, 18.6.2021. predstavljeno je prvo tematsko Izvješće o stanju ljudskih prava počinitelja i počiniteljica kaznenih djela s naglaskom na resocijalizaciju zatvorenika i zatvorenica nastalo u okviru projekta Moto#R.

 

Na predstavljanju su sudjelovale:

Ivana Zanze (Udruga Roda) koja je predstavila rad Platforme za resocijalizaciju i aktivnosti u projektu moto#R

Tea Dabić, autorica tematskog Izvješća o stanju ljudskih prava počinitelja i počiniteljica kaznenih djela s naglaskom na resocijalizaciju zatvorenika i zatvorenica koja je predstavila izvješće i preporuke

Ksenija Bauer (Ured pučke pravobraniteljice) koja je predstavila rad Ureda i Izvješća Pučke Pravobraniteljice s obzirom na izazove vezane uz zatvorski sustav

 

Ovo Izvješće rezultat je istraživanja koje je Kuća ljudskih prava Zagreb provela u okviru projekta od srpnja do prosinca 2020. godine.
Cilj istraživanja bio je doprinijeti boljem razumijevanju resocijalizacije i utjecaja resocijalizacije na osposobljavanje zatvorenika i zatvorenica na život na slobodi, kako na normativnoj razini, tako i u praksi, kao i ispitati izazove i prepreke s kojima se susreću zatvorenici i nadležna tijela u provođenju resocijalizacije.
Istraživanjem se također nastojalo identificirati dobre prakse u provođenju resocijalizacije zatvorenika i zatvorenica s ciljem izrade analize i preporuka za unapređivanje postojeće prakse.


Nakon predstavljanja Izvješća uslijedila je rasprava o stanju i zaštiti ljudskih prava počinitelja kaznenih djela - Različitost perspektiva, koju je vodila Ivana Zanze, a sudjelovali su:

  • Zvonimir Penić (Ministarstvo pravosuđa i uprave)
  • Tatjana Katkić Stanić (Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike)
  • Ana Svalina (Zatvor u Splitu)
  • Ksenija Bauer (Ured Pučke pravobraniteljice)
  • Nikola Serdarević (Udruga Terra)
  • Mirna Ćaćić (Roditelji u akciji)
  • Tea Dabić (Kuća ljudskih prava Zagreb)

 

Tematsko izvješće prepoznato je kao važan dokument na koji se organizacije civilnoga društva mogu pozvati kad zagovaraju i traže promjene i poboljšanja unutar sustava.

Cijelo predstavljanje Izvješća moguće je pogledati na Rodinom YouTube kanalu.

Izvješće preuzmite ovdje.