Edukacija o rodnoj ravnopravnosti organizacija koje sudjeluju u radu platforme

U prostoru udruge Roda, stručnjakinje Ženske sobe održale su edukaciju o rodnoj ravnopravnosti za predstavnike i predstavnice organizacija civilnog društva koje su članice platforme organizacija civilnog društva koje surađuju ili imaju u planu surađivati u području resocijalizacije počinitelja kaznenih djela i podrške njihovim obiteljima, posebno djeci, te žrtvama.

Udruga Roditelji u Akciji - Roda u partnerstvu s Hrabrim telefonom, Status M-om i Ekonomskom klinikom provodi projekt Moto#R - Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za podršku učinkovitoj resocijalizaciji i reintegraciji počinitelja kaznenih djela u društvenu zajednicu. Jedan od glavnih ciljeva projekta je izgradnja zajedničke neformalne platforme organizacija civilnog društva koje surađuju ili imaju u planu surađivati u području resocijalizacije počinitelja kaznenih djela i podrške njihovim obiteljima, posebno djeci, te žrtvama. Osim redovitih sastanaka, platforma se ujedno okuplja i zbog intersketorskih radionica te edukacija kojima se jačaju kapaciteti svih uključenih organizacija civilnoga društva.

Tim je povodom 17.12.2019 u okviru prvoga sastanaka platforme održana edukacija vezana uz rodnu ravnopravnost koju su vodile stručnjakinje iz Ženske sobe - dr. sc. Maja Mamula, psihologinja s dugogodišnjim iskustvom u području ženskih ljudskih prava te Anamaria Drožđan-Kranjčec pravnica koja se bavi pravnom perspektivom rodne ravnopravnosti.

Na edukaciji su prisustvovale predstavnice različitih organizacija civilnog društva koje su članice platforme.

Edukacija se sastojala od institucionalno pravnog dijela koji je obuhvaćao praktičan pregled zakona o rodnoj ravnopravnosti te zakona o suzbijanju diskriminacije s primjerima iz prakse. U ovom dijelu edukacije, predstavljene su i smjernice o pravnom postupanju u slučaju kršenja prava ili diskriminacije.
Drugi dio edukacije bio je posvećen osvještavanju vlastitih predrasuda i stereotipa, te definiranju razlike između roda i spola. Nakon toga je slijedila rasprava o položaju žena s obzirom na društveni kontekst u kojem se nalaze.
Praktični primjeri iz oba dijela edukacije uključivali su konkretne primjere vezane uz hrvatski kontekst te smjernice o tome kako postupati i kome se obratiti u određenim slučajevima diskriminacije (specifično za različite vrste diskriminacije).