Nakon zatvora

Zadnja izmjena: 06.12.2021.

Što je to financijska pismenost?

Financijska pismenost može se definirati kao kombinacija svijesti, znanja, vještina, stavova i ponašanja potrebnih za donošenje financijskih odluka. Za adekvatno upravljanje osobnim financijama potrebne su dobre financijske navike i planiranje. Sve to činimo učenjem o načinu zaduživanja, štednji, ulaganjima, osiguranju te planiranju kućnog budžeta s ciljem najboljeg iskorištavanja vlastita vremena i novca. Ako osoba nije usvojila znanje i vještine o upravljanju financijama te ako nema samokontrolu, može se dogoditi da se dovede u vrlo lošu i nepovoljnu financijsku situaciju koja se mogla izbjeći. Važno je naglasiti da je svaka financijska odluka individualna odgovornost i da je to vještina koje se može svladati ako za to postoji motivacija.

Mnogi na spomen financijske pismenosti pomisle da je to isto što i zarađivanje novca te da što osoba više zaradi, to je više financijski pismena, međutim to ne mora nužno biti istina. Novac nije jamstvo financijske stabilnosti jer financijska stabilnost ponajprije ovisi o tome kako se novcem upravlja, a upravo o tome ćemo pisati u nastavku.

  1. korak u vezi s upravljanjem novcem jest razdvojiti stvarne potrebe od želja.
  2. korak je razviti svijest o tome da je svaka potrošnja odluka koju donosimo i da se odluke mogu mijenjati.
  3. korak je početi pratiti osobne mjesečne financije.
  4. korak je izraditi kućni budžet koji je temeljen na realnim mogućnostima i stvarnim potrebama.
  5. korak je pridržavanje kućnog budžeta, čak i kada je teško te kada popusti i ponude pljušte na sve strane.
  6. korak je pokušati otprilike isplanirati troškove za sljedeći mjesec.
  7. korak je istražiti na čemu uštedjeti novac.
  8. korak je izračunati kolika bi otprilike bila ušteda i na početku sljedećeg mjeseca odvojite taj iznos na poseban račun.
  9. korak je pratiti što se događa s vašim budžetom tijekom mjeseci i pokušati što više novca odvojiti za štednju, a da se pritom ne odričete stvari do kojih vam je stalo.
  10. korak potražite pomoć ako vam je teško.

Jeste li znali da se o financijskoj pismenosti možete informirati na vrlo jednostavan način? Postoje mnoge internetske stranice na kojima možete dobiti savjet i pronaći korisne informacije u vezi sa što boljim upravljanjem novcem poput studentskog savjetovališta Ekonomska klinika.

Ekonomska klinika je neprofitna udruga čija je osnovna funkcija pružanje usluge besplatnog savjetovanja građanima, poduzetnicima i neprofitnim udrugama. Savjetovalište je prvenstveno orijentirano prema građanima, malim poduzetnicima i neprofitnim organizacijama. Osnovni je cilj Ekonomske klinike povećanje opće ekonomske i financijske pismenosti svih skupina društva te podupiranje razvoja poduzetničke klime u Republici Hrvatskoj. Informirajte se i potražite savjet na internetskoj stanici Ekonomske klinike. Različite korisne informacije možete pronaći na različitim internetskim stranicama poput Štedopisa.

Zadnja izmjena: 06.12.2021.