Nakon zatvora

Zadnja izmjena: 09.12.2021.

Povratak u zajednicu nakon izvršavanja kazne zatvora – mogućnosti učenja i stjecanja znanja i vještina

Osobe koje su izdržavale kaznu zatvora ili je trenutačno izdržavaju nalaze se u vrlo specifičnoj poziciji jer su (bile) izolirane od vanjskog svijeta određeno vrijeme tijekom kojeg nisu mogle ići ukorak s društvenim promjenama koje se trenutačno događaju. Situacija je posebno izazovna za one osobe koje su izdržavale dugotrajnu kaznu zatvora te trebat će im određeno vrijeme da se priviknu na nove okolnosti i ponovno organiziraju svoj život na društveno prihvatljiv način. Bez obzira na dužinu kazne, valja uzeti u obzir da je kazneno tijelo specifično okruženje koje ostavlja određene posljedice na navike i svakodnevno funkcioniranje te da je potrebno određeno vrijeme da se osoba prilagodi životu na slobodi.

Povratak u zajednicu nosi sa sobom mnogobrojne izazove poput pronalaska novog zaposlenja, povratka u obitelj i ponovnog preuzimanja odgovornosti koje je osoba imala prije izdržavanja kazne zatvora. Kako biste se mogli nositi sa svim izazovima koji se pred vama nalaze, najprije morate osvijestiti koja znanja i vještine posjedujete, a koje još trebate steći kako biste mogli imati financijsku neovisnost te postati aktivan član društva. Tu je važno realno procijeniti vlastite mogućnosti, provjeriti kakva je trenutačna situacija na tržištu rada te koliko je tehnologija uznapredovala tijekom vašeg izdržavanja kazne zatvora. Ako želite naučiti nešto novo ili unijeti promjene u svoj život, dobro se informirajte o mogućnostima koje imate. Postoje mnoge udruge koje kroz svoje projekte imaju osigurana sredstva za pohađanje različitih programa usavršavanja i prekvalifikacija. Ponuda nije ista cijelo vrijeme i ovisi o projektima. Primjerice, u jednom trenutku može se dogoditi da tri udruge kroz projekte nude različite programe usavršavanja i prekvalifikacija, a sljedeće godine da nema ni jedna. Prema tome, važno je neprestano pratiti mogućnosti. Svoju potragu možete započeti na internetskim stranicama Platforme za resocijalizaciju www.kakodalje.eu na kojoj možete pronaći korisne informacije o različitim temama poput roditeljstva, zapošljavanja, edukacija te ostalih važnih informacija. U nastavku možete pročitati informacije o programima obrazovanja za odrasle – koji sve programi postoje i kako ih razlikovati, kako pronaći relevantne informacije o obrazovanju i zapošljavanju te odakle krenuti?

 

Obrazovanje za odrasle

Obrazovanje odraslih temelji se na načelu cjeloživotnoga učenja, a ustanove za obrazovanje odraslih temeljem odobrenja Ministarstva znanosti i obrazovanja, provode programe prekvalifikacije i stjecanja srednje stručne spreme. Prema Zakonu o obrazovanju odraslih, programi obrazovanja odraslih jednako se vrednuju kao i programi redovnih škola te, što je najvažnije, upisuju se u e-radnu knjižicu i pružaju jednake mogućnosti zapošljavanja i rada.

Programi obrazovanja odraslih dijele se na prekvalifikaciju te stjecanje srednje stručne spreme, ovisno o tome s kojim zadnjim završenim obrazovanjem osoba upisuje program. Program prekvalifikacije upisuju osobe koje imaju završenu srednju školu te žele steći još jedno zvanje. Trajanje programa prekvalifikacije pojedine obrazovne skupine ovisi o samoj strukturi grupe, odnosno o utvrđenim razlikama ispita, ali obično se završava u jednoj obrazovnoj godini. Program stjecanja srednje stručne spreme upisuju osobe koje su završile osnovnu školu ili su iz nekog razloga odustale od obrazovanja tijekom redovne srednje škole. Ako je zadnje završeno obrazovanje osnovna škola, upisuje se razred po razred i slušaju se svi predmeti (općeobrazovni i stručni predmeti). Kada je riječ o djelomično završenoj srednjoj školi, upisuje se obrazovanje na temelju zadnjeg završenog razreda, uz polaganje razlike ispita koja postoji između programa koji je pohađan u redovnoj školi i novoupisanog programa.

 Osim navedenih programa, postoje mnogobrojni tečajevi i seminari na kojima se mogu naučiti različite vještine, od informatičke pismenosti do različitih stranih jezika, prezentacijskih vještina i slično. Također, ako se odlučite na visoko obrazovanje, postoje mnogobrojna učilišta koja vam mogu ponuditi organizaciju školovanja, a da uz to možete raditi.

 

Kako krenuti?

Za početak možete prosurfati internetskom stranicom EduCentar koja je namijenjena informiranju o različitim vrstama edukacija i tečajeva. Tamo se oglašavaju različita učilišta koja nude programe prekvalifikacije i usavršavanja, programe stjecanja srednje i visoke stručne spreme, škole stranih jezika te drugi različiti organizatori edukacija. Edukacije koje se nude podijeljene su na sljedeće kategorije:

(1) online edukacija;

(2) tečajevi koji uključuju prekvalifikacije i škole stranih jezika;

(3) ponude fakulteta te

(4) različiti oblici poslovne edukacije poput seminara, treninga i usavršavanja.

Na stranici se, također, mogu pronaći korisni savjeti u vezi s odabirom edukacija i druge praktične informacije o mogućnostima edukacija. Više možete pročitati na EduCentar.net. Korisne informacije možete pronaći i na internetskoj stranici Platforme za resocijalizaciju www.kakodalje.eu na kojoj je pod kategorijom edukacija objavljeno koje od udruga trenutačno nude različite programe edukacija ili radionica, a pod kategorijom nakon zatvora možete pronaći različite informacije o organizaciji života nakon izlaska na slobodu.

 

Korisne informacije također se mogu pronaći na portalima za zapošljavanje poput MojPosao.hr i posao.hr gdje se osim ponude poslova mogu pronaći različiti savjeti o pronalasku zaposlenja, aktualne vijesti iz svijeta zaposlenja i druge praktične informacije. Tako se na portalu Mojposao.hr, odnosno na internetskoj stranici Moja Plaća može provjeriti uobičajena plaća za određeno radno mjesto ili možete izračunati svoju bruto ili neto plaću na kalkulatoru plaća. To može biti korisna priprema za razgovor s poslodavcem kada vas pita koliku plaću očekujete te da imate svijest o razlici između bruto i neto plaće. Nadalje na istom portalu pod kategorijom savjeti imate na raspolaganju jako opsežnu bazu članaka o tome kako trebaju izgledati životopis i molba za posao te na što trebate obratiti pažnju prilikom razgovora s potencijalnim poslodavcima.

Zadnja izmjena: 09.12.2021.