Nakon zatvora

Zadnja izmjena: 15.09.2021.

Kako kupovati?

Kod upravljanja financijama važna je svijest o svakodnevnoj potrošnji i planiranje kupovine stvari koje su nam doista potrebne. Odluke koje svakodnevno donosimo pod utjecajem su različitih reklama, potrošačkog društva koje nas nastoji motivirati da što više trošimo te velike dostupnosti mjesta na kojima možemo kupovati poput trgovačkih centara koji rade gotovo svakodnevno do internetske kupovine koja nam omogućava kupnju bilo kada. Bombardirani smo različitim proizvodima i uslugama te je ponekad teško procijeniti što nam stvarno treba, pogotovo uzimajući u obzir da često kupovinom pokušavamo nadomjestiti neke druge potrebe u životu. U nastavku donosimo par savjeta vezanih uz organizaciju kupnje koji bi vam mogli biti korisni.  

 

Planirajte!

  • Planirajte kupnju i držite se svoga popisa temeljena na stvarnim potrebama te na određenim željama koje se temelje na realnoj procjeni mogućnosti i istraživanju tržišta (Gdje je najpovoljnije kupiti određeni proizvod ili ostvariti uslugu?).

 

Razmišljajte!

  • Ostavite si vremena da dobro razmislite o kupovini. Ne kaže se uzalud: „Noć je pametnija od dana.“ To ponekad može biti teško jer „akcija traje samo danas“ ili „ako kupite odmah, dobit ćete još i…“ Prije svake kupnje postavite si različita pitanja poput onih koliko su vam proizvod ili usluga zaista nužni i možete li ih si priuštiti sada, u ovom trenutku, te koliko će oni zaista poboljšati kvalitetu vašeg života.

 

Postavite prioritete!

  • Ako ste dobro razmislili i zaključili da imate više želja od kojih nikako ne želite odustati, a u ovom trenutku si ih ne možete priuštiti, nemojte očajavati. Napravite popis prioriteta i za svaku želju, za koju procijenite da vam je važna, napravite plan kako i kada ćete ju ostvariti. U trenutku kada procijenimo što nam je važno, možemo početi planirati kako to ostvariti i onda ne ostavljamo mjesta impulzivnim kupnjama i gomilanju nepotrebnih proizvoda.

 

Plaćajte gotovinom!

  • Plaćajte gotovinom, a ne kreditnom karticom. U nastavku pod dijelom mentalno računovodstvo možete pronaći odgovor na pitanje zašto je bolje uvijek sve plaćati gotovinom i kako način plaćanja utječe na našu ideju potrošnje.

 

Oprezno s online kupnjom!

  • Budite oprezni prilikom kupovine na internetu jer ona je značajno povećala impulzivnu kupnju građana zbog dostupnosti (kupovati možemo u bilo koje vrijeme) i jednostavnosti postupka (samo nekoliko klikova) te reklama i poruka koje daju naslutiti da će proizvodi uskoro „nestati“.

 

 

Zadnja izmjena: 15.09.2021.