Mreža podrške

Zadnja izmjena: 17.11.2020.

S.N.A.G.A. ŽIVOTA – program aktivne edukacije koji osnažuje život na slobodi

Osobe nakon izvršenja svojih kaznenopravnih sankcija nastoje postati ravnopravni članovi zajednice, u čemu im je jedan od najvažnijih ciljeva ostvarivanje prihvaćenosti od obitelji te zaposlenje s kojim bi osigurali svoj samostalan život.

Inovativna metodologija projekta S.N.A.G.A. ŽIVOTA usmjerena je osnaživanju i resocijalizaciji počinitelja kaznenih djela koji su odslužili svoje kazneno pravne sankcije, kroz četiri metodološke cjeline 21-dnevne modularne edukacije.

 

1.    LOGOTERAPIJA

Logoterapija je psihološka škola koja naučava kako u životu postoji objektivni i opći smisao koji vraća ljudima vjeru u život i budi savjest na odgovornost. Ona se bavi "smislom /sviješću postojanja" i tehnikom pronalaženja toga smisla, a teoriju je njezin osnivač dr. Viktor Frankl sažeo u tri pojma: slobodna volja, volja za smislom i smisao života. Čovjek je kovač svoje sreće i sposoban je otkrivati vrijednosti života, u čemu ga vodi savjest, koja je njegov "glavni organ smisla". Poštujući i pozivajući na priznavanje neumitnosti prolaznosti života, logoterapija nije pesimistični već čist aktivistički sustav potpore i osnaživanje svakog pojedinca koji želi naći smisao svog postojanja.

 

2.    OUTWARD BOUND METODOLOGIJA ISKUSTVENOG UČENJA U PRIRODI

Hrvatska škola Outward Bound nevladina je organizacija koja provodi programe iskustvenog učenja u prirodi. Programi temeljeni na doživljajnoj pedagogiji izazovnim aktivnostima u prirodi, poput planinarenja i navigacije uz pomoć karte i kompasa, penjanja na stijenu, špiljarenja, kajakarenja i spavanja pod vedrim nebom, polaznike izvlače iz zone komfora i potiču ih da pomaknu svoje unutarnje granice i otkriju osobne potencijale. Na taj se način direktno razvijaju vrijednosne vještine poput samopouzdanja i samopoštovanja, inicijative, sposobnosti učinkovitog timskog rada, rješavanja problema, ustrajnosti i prilagodljivosti.

 

3.    TERAPIJSKI RAD S PSIMA (SOCIJALIZACIJA + UDOMLJAVANJE)

Pozitivno djelovanje životinja ne može proći neprimjetno. Programi terapijskog rada sa psima pružaju odgovarajuću alternativu lijekovima, jer pomažu u socijalizaciji bivših zatvorenika, podižu njihovo samopoštovanje i pružaju im osjećaj životne odgovornosti.

U postpenalnom prihvatu počinitelja kaznenih djela, kroz stručno vodstvo i terapijski rad s psima iz azila, ostvaruje se socijalizacija pasa (štićenika) i socijalizacija korisnika edukacije koji rade s njima.

 

4.    INKLUZIVNO VOLONTERSTVO

Inkluzivno volontiranje podrazumijeva proces uključivanja osoba iz osjetljivih skupina u riziku od socijalne isključenosti u aktivno i ravnopravno sudjelovanje u društvenom, kulturnom, gospodarskom i pravno-političkom životu.

Jedno od temeljnih ljudskih prava i sloboda upravo je i volontiranje, a inkluzivno volonterstvo omogućuje participaciju i socijalno osjetljivih skupina građana u društvo kroz razvoj raznih inkluzivnih volonterskih programa.

 

Kontakt:

Goran Stojanović, 095 /3777 695; 
e-pošta: udruga.prijatelji.cakovec@gmail.com

Zadnja izmjena: 17.11.2020.