Mreža podrške

Zadnja izmjena: 25.11.2021.

Iskustva udruge Hrabri telefon u pružanju podrške majkama

U okviru projekta moto#R – motiviranjem i osnaživanjem do resocijalizacije, partner u projektu, udruga Hrabri telefon, nudila je usluge psihosocijalnog savjetovanja osobama čiji su bivši ili sadašnji partneri bili ili su trenutno na izdržavanju kazne zatvora, a roditelji su maloljetne djece. Tijekom projekta u savjetovanje se uključilo 6 korisnica s područja Republike Hrvatske, no i po završetku projekta nužna pomoć i podrška nastavlja biti dostupna osobama zainteresiranim za ovakav vid savjetovanja.

Tijekom direktnog rada sa ženama čiji su bivši ili trenutni partneri na izdržavanju kazne zatvora otvarale su se brojne teme, no dominirale su sljedeće:

    • osjećaj usamljenosti i nerazumijevanja od strane okoline

    • nošenje s predrasudama od strane bliskih osoba (osude oko odluka vezanih za posjete partneru, održavanje kontakta djeteta s roditeljem na izdržavanju kazne zatvora i dr.)

    • informiranje o djetetovim emocionalnim reakcijama na novonastalu situaciju

    • podrška i edukacija kako razgovarati s djetetom o odlasku/gubitku jednog roditelja, zatvoru i sličnom

    • poteškoće s posjetima djeteta roditelju zbog COVID-19 mjera.

 

Majke koje su se uključile u savjetovanja opisivale su različite reakcije djece na odlazak roditelja, pojedina djeca su se zatvarala u sebe i nisu bila sklona dijeljenju osjećaja, briga i ostalih misli vezanih uz odlazak roditelja. Dijelom su majke smatrale kako se dijete „dobro nosi“ s gubitkom jer nije iskazivalo „vidljive“ promjene bilo u ponašanju, školskom uspjehu ili sličnom.

Nerijetko je slučaj bio da se kod djeteta radilo o iznimnoj tuzi pa i osjećaju krivnje što ga je vodilo do povlačenja i zatvaranja u sebe te se samim time smanjivala mreža dostupne podrške i potrebne pomoći djetetu. Određen broj djece iskazivao je iznimno visok stupanj ljutnje, bijesa, ali i srama, ponajviše vezanog uz okolinu i osudu kojoj bi mogli biti izloženi ako društvo sazna da je „tata u zatvoru“. Također, primijećen je visok stupanj zabrinutosti i(li) anksioznosti, posebice u djece mlađe životne dobi za roditelje s kojima je ostalo.

 

Hoće li ga izgubiti? Hoće li netko doći i odvesti mamu?

Izražen osjećaj zabrinutosti je djecu vodio u preuzimanje „roditeljske uloge“ te izražene potrebe za zaštitom majke i pojačane separacijske anksioznosti.

Moramo spomenuti i poteškoće vezane uz COVID-19 mjere, gdje neka djeca nisu roditelja vidjela uživo više mjeseci. Dijete koje je predškolske dobi putem video poziva puno teže uspostavlja kontakt i doživljava roditelja.

Iz direktnog rada s majkama maloljetne djece čiji su partneri na izdržavanju kazne zatvora neminovno je kako je navedenoj skupini korisnica prijeko potrebna kontinuirana, besplatna pomoć i podrška, a kako je ista iznimno rijetka i teritorijalno nejednako zastupljena.

Hrabri telefon nastavlja biti dostupan majkama čiji su partneri na izdržavanju kazne zatvora putem Savjetovališta Hrabrog telefona „Snaga obitelji“ te putem besplatne Savjetodavne linije za mame i tate 0800 0800 (radnim danom od 9 do 20 sati).

 

 

 

Zadnja izmjena: 25.11.2021.