Mreža podrške

Zadnja izmjena: 08.06.2021.

COPE daje glas svoj djeci čiji su roditelji u zatvoru

 “Pred nama su puno, puno bolje stvari od onih koje ostavljamo za sobom.” - C.S. Lewis

 

Protekla je godina bila puna izazova. restrikcije uslijed pandemije bolesti COVID-19 uzrokovale su promjene životnih navika ljudi u cijelom svijetu. Na djecu zatvorenika i zatvorenica epidemiološke mjere imale su i dodatan utjecaj – nisu mogla ići u posjete roditelju u zatvoru, zagrliti ga i igrati se s njime. Mnoga nisu imala prilike ni vidjeti roditelja preko ekrana.

Za neku djecu, potpuna izolacija od roditelja u zatvoru traje već više od godinu dana. 

Ovogodišnja kampanja Zločin nije moj, ali kazna ipak jest/ Not my crime still my sentence fokusirana je na tranziciju zatvora na ponovno otvaranje za posjete, nakon godine u kojoj je posjete blokirao COVID-19.  Kako vrijeme protječe, nužno je čuti glasove djece zatvorenika i zatvorenica. Njihova iskustva, mišljenja i potrebe trebali bi biti okosnica odluka koje imaju utjecaja na njih i njihove živote – zato ih COPE želi čuti, prikupiti i sačuvati.
Kako bi sve buduće politike i pravila koja se tiču i djece zatvorenika, bile krojene po mjeri djece.

COPE daje glas svoj djeci čiji su roditelji u zatvoru – kako bi se njihovo mišljenje, iskustvo i potrebe čuli. Ako imaš između 10 i 17 godina i živiš u Europi, COPE želi čuti tvoj glas!  

 

Kako sudjelovati (upute za djecu)

Odaberi jedno ili više pitanja na koja želiš odgovoriti. Odgovor možeš poslati u pisanom obliku, umjetničkim radom (crtežom, slikom, plakatom) ili video porukom. 

  • Kako se osjećaš?
  • Kako je COVID-19 utjecao na tvoj život?
  • Što trebaš?
  • Ima li nešto što je bilo dobro I dobro je funkcioniralo tijekom pandemije COVID-19 I želio bi/željela bi da se nastavi? 
  • Ima li nečega što nije nikako funkcioniralo tijekom pandemije COVID-19 ili ti se nije sviđalo?
  • Što je zatvor ili tvoj roditelj koji je u zatvoru radio tijekom pandemije, a da je tebe veselilo?
  • Koje informacije trebaš? 
  • Što bi želio/željela vidjeti kad se zatvori ponovo otvore? 

 

Prijavu možeš poslati na svom materinjem jeziku, COPE će prevesti tvoje poruke. Pisane poruke pošalji u Word dokumentu. Crteže ili slike skeniraj i pošalji u JPG ili PNG formatu. Video zapisi mogu imati format govora, kratke dramske izvedbe, skeča, ili jednostavno sadržavati video zapis slike, crteža ili drugog rada. Video treba biti sniman u vodoravnom položaju, I dostavljen u MP4 formatu, ne dulji od 2 minute.
Ako snimaš govor, pošalji nam i tekst video poruke u zasebnom dokumentu. Ako želiš, dostavi nam I kratak tekst koji opisuje tvoju ideju ili prijedlog.

Kako bi najbolje zaštitili osobne podatke djece, COPE zahtijeva da video materijali ne otkrivaju tvoje lice niti te na bilo koji drugi način ne identificiraju. Možeš nositi masku ili snimiti bilo koju scenu koja ilustrira odgovore na odabrana pitanja.  

Na dnu stranice preko koje se šalju poruke ili radovi, pronaći ćeš obrazac suglasnosti koji daje pravo COPE-u da koristi i dijeli sadržaj koji podijeliš s organizacijom. 

 

Ispuni ili neka odrasla osoba to učini za tebe, potpiši i podigni taj obrazac zajedno sa sadržajem i osobnim podacima koje nam šalješ preko ovog link (trebaš imati Google račun): 

2021 “Not my crime, still my sentence” campaign participation form

Pročitaj ili neka tvoj drugi roditelj ili skrbnik pročita Izjavu o privatnosti na dnu stranice. 

Ako nemaš Google račun, svoju prijavu možeš poslati direktno mailom na adresu  elia.meschin@networkcope.eu. Svakako u mail uključi i obrazac o suglasnosti i prijavni obrazac koji se nalaze na dnu stranice preko koje se radovi prijavljuju. Prvo ih popuni i potpiši. 

Sve prijave trebaju stići do 25.6.2021.

 

Što će COPE učiniti s vašim radovima?

Glas svakog djeteta koje ima iskustvo odrastanja dok mu je jedan od roditelja u zatvoru jako je važan i želimo da ga zainteresirana javnost čuje preko naše platforme. Prikupljat ćemo poruke djece iz cijele Europe i objaviti Europsku povelju o pravima koja će sadržavati dječje prijedloge i komentare. Tu ćemo Povelju podijeliti preko naše web stranice, naših članica i partnera diljem Europe i šire. 

Zadnja izmjena: 08.06.2021.