Kako do posla

Zadnja izmjena: 06.10.2020.

Zašto je važna molba za posao i kako je napisati

Molba je uvod u životopis i vaša ponuda poslodavcu kojem se obraćate. Iako se češće odluka o odabiru bazira na informacijama spomenutima u životopisu, kvalitetno napisana molba neće promaknuti poslodavčevoj pozornosti i može vam donijeti prednost pred ostalim kandidatima. 

Bilo da se javljate za zaposlenje na oglašenom radnomu mjestu ili se predstavljate potencijalnom poslodavcu, molba mora jasno izražavati vaše sposobnosti, prednosti i potencijalni doprinos koji će poslodavac imati od vas.

U molbi se obraćate konkretnom poslodavcu, zato je potrebno prilagoditi je njegovim potrebama. Treba razumjeti konkretne zahtjeve posla i ciljeve poslodavca te naglasiti ono što bi poslodavci dobili zapošljavajući baš vas, a ne nekog drugoga. Taj dio dokumenta pišite kasnije, prilagođavajući ga svakom poslodavcu.

U molbi je potrebno naglasiti informacije kojih u životopisu nema ili koje u njemu ne dolaze do izražaja. Za razliku od životopisa, molba mora sadržavati notu osobnosti. U pisanju molbe koriste se pune rečenice i sâm stil pisanja može puno reći o vama. Molba treba imati formu standardnog poslovnog pisma.


Molba za posao se sastoji od triju dijelova

U prvom dijelu opišite zašto se javljate baš tom poslodavcu. Potrebno je dodati notu osobnosti koja proizlazi iz poznavanja poslodavca. Proučite čime se bave, koje su im vrijednosti te povežite to s vlastitom motivacijom za traženi posao.

Trebate prepoznati potrebu mogućeg poslodavca, a zatim sebe, odnosno svoja znanja, sposobnosti, vještine i iskustvo predstaviti kao rješenje. To je temeljno pravilo koje trebate slijediti pri pokušaju dobivanja posla – umjesto jednostavnog prijavljivanja za posao, iznesite zašto bi netko trebao zaposliti baš vas. Pokažite kako osobno možete pridonijeti uspjehu poslodavca.

U prvim rečenicama treba privući pažnju, zainteresirati potencijalnog poslodavca, biti u skladu s poslom koji tražite.

Uvodni dio ovisi o tome javljate li se na oglašeni natječaj, postoji li slobodno radno mjesto za koje ste saznali ili se samoinicijativno javljate za neki posao. 

Uvod u molbi koju šaljete na objavljeni oglas poslodavca:

U uvodnom dijelu možete navesti kako ste saznali za posao.
(Primjer: Vjerujem da me moja znanja iz ugostiteljstva kao i znanje stranih jezika te komunikacijske vještine čine dobrim kandidatom za radno mjesto konobara u vašem restoranu „Panorama“ – objavljeno na Burzi rada 1.12.2018.).


Uvod u molbi kada nema objavljenog oglasa:

Ovom molbom obraćate se poslodavcima koji nisu objavili oglas. Važno je privući pažnju i objasniti kako vi možete pridonijeti ciljevima tvrtke.
(Primjer: Budući da je vaš restoran dio jednog od većih hrvatskih restoranskih lanaca, zanima me postoje li mogućnosti za zapošljavanje kvalificiranih konobara).


U središnjem dijelu potrebno je navesti znanja i vještine kojima se prijavljujete za posao te kojima možete pridonijeti poslu i poslodavcu kojem se obraćate. Istaknite ono što vas čini dobrim kandidatom.

Ovaj dio molbe treba odraziti vaše najbolje kvalitete za posao za koji se prijavljujete. Nije prijeko potrebno navesti svoje cjelokupno radno iskustvo, nego se fokusirati na ona koja su bitna za navedeni natječaj. Sve se ostale informacije prilažu u životopisu s naglaskom na kvalitete koje poslodavac traži. U molbi ne prepisujte podatke iz životopisa, samo uključite specifične primjere svojih kvalifikacija za posao i pišite tako da vas se može zamisliti kako radite neki posao. 
(Primjer: Kao voditeljica recepcije hotela ABC dočekivala sam grupe od 50 gostiju. Raspoređivala sam i organizirala 10 članova osoblja u predvorju i liftu).

Ne pišite neodređeno (… privlačio sam kupce). Ne upotrebljavajte riječi kao što su: pokušavao, trudio se, nadala se… nastojala sam privući kupce. Budite specifični.
(Primjer:… uvela sam program koji je privukao kupce, što je rezultiralo 5-postotnim povećanjem prodaje u tom mjesecu).


U završnom dijelu izrazite svoju želju za pružanjem daljnjih informacija. 
Precizno napišite kako i kada se može kontaktirati s vama. 
Zahvalite.
(Primjer: Voljela bih dobiti priliku razgovarati o ovim i drugim mojim kvalifikacijama. Ako ste zainteresirani, molim obratite mi se na telefon….. 8 – 12 ujutro ili ostavite poruku).

Nakon pozdrava potrebno je vlastoručno se potpisati. Ako se uz molbu prilažu i drugi dokumenti (životopis, preslika diplome ili svjedodžbe i slično), potrebno ih je redom navesti na dnu dokumenta.


Za neka radna mjesta nije potrebno prilagati molbu i/ili životopis, naprimjer ako se zapošljavate kao poljoprivredni radnik ili radnik u tvornici i slično. 

Za neka radna mjesta ponekad su potrebni navedeni dokumenti. To su npr. pekar, recepcionar, električar, zavarivač. 

Za neka pak radna mjesta prilikom prijavljivanja gotovo je uvijek potrebno priložiti navedenu dokumentaciju. Najčešće je riječ o trgovačkim, administrativnim i uredskim poslovima.


Još neka korisna pravila:
 • Svoje podatke napišite u gornjemu lijevom uglu (ime i prezime, adresu, telefon, mobitel, adresu e-pošte)
 • Naziv tvrtke napišite ispod svojih podataka – desno
 • Pokušajte saznati ime ili funkciju osobe kojoj pišete
 • Započnite pismo s „Poštovani/Cijenjeni gospodine (...)“, završite „S poštovanjem“ i potpisom
 • Ako ne znate ime osobe započnite s „Poštovani/CijenjenI,“ završite „S poštovanjem“ i potpisom
 • Budite pozitivni!
 • Budite uredni
 • Ispod potpisa otipkajte svoje ime i prezime
 • Sačuvajte primjerak
 • Provjerite pismo prije slanja
 • Ne koristite skraćenice i sleng
 • Ne ispričavajte se
 • Ne budite preopširni
Zadnja izmjena: 06.10.2020.