Kako do posla

Zadnja izmjena: 14.01.2021.

Zapošljavanje nakon zatvora – 5 važnih pitanja i odgovora

Izdržavanje kazne zatvora je vrlo specifično iskustvo u kojem je pojedinac izložen jednom potpuno drugom okruženju nego što je to život na slobodi. Povratak u zajednicu može biti veliki šok za pojedinca jer ga čekaju i velike obveze. Povratak znači preuzimanje odgovornosti između ostaloga i za vlastite financije. Jedan od najvećih izazova je kako pronaći odgovarajući posao.

Ovdje vas mogu mučiti mnoga pitanja vezana uz samu potragu. Odakle krenuti? Kome se javiti? Kako popuniti rupu u životopisu nastalu tijekom izdržavanja kazne zatvora? Što reći o samom zatvoru? Što ako poslodavac traži potvrdu o nekažnjavanju…. Postoji cijeli niz pitanja koja se javljaju, na koja bi bilo dobro imati spreman odgovor. Prije samog odgovora, važno je imati jasna očekivanja od samog sebe i biti ok s vlastitim životnim izborima i iskustvima. Neke od potencijalnih odgovora možete pronaći u nastavku.   

Zapošljavanje nakon zatvora: odakle krenuti?

Prije svega, važno je dobro se informirati o mogućnostima koje postoje na tržištu rada, istražiti što poslodavci traže za poslove koje biste vi mogli obavljati. Treba uzeti u obzir dugotrajnost vaše kazne. Ako je bila riječ o dužoj kazni znači da ste u tom periodu bili izvan događanja te je važno vidjeti koje su se promjene dogodile u međuvremenu.  Informirajte se koliko i na koji način su se promijenili uvjeti na tržištu rada. Uvijek je važno znati koji su najnoviji trendovi po pitanju poslova – koliko je uznapredovala tehnologija u poslovima koji vas zanimaju, koji način prijavljivanja za posao je trenutno najpopularniji, koji poslovi se trenutno najviše traže.

Na internetskim stranicama na kojima se nude poslovi često se osim ponude poslova nalaze i korisni savjeti vezano uz poslove – kako ga tražiti, kako napisati dobro motivacijsko pismo, kako kontaktirati poslodavce i mnoge slične i važne teme. Osim toga, često budu dostupne i informacije o sajmovima poslova i drugim sličnim događanjima na koje možete otići i upoznati neke od poslodavaca. Korisne informacije možete potražiti i u Rodinoj brošuri „Kako tražiti/naći posao nakon zatvora“.

U nastavku se nalazi popis korisnih internetskih stranica koje bi bilo dobro redovito provjeravati po kategorijama željenih poslova.    

Korisne adrese za traženje posla:

http://www.hzz.hr/ 

https://zaposlise.hr 

https://e-usmjeravanje.hzz.hr/ 

https://www.moj-posao.net/ 

https://www.posao.hr/ 

https://www.bika.net/poslovi (dobar izvor informacija o sezonskim poslovima)

https://www.agroklub.com/ (poslovi u poljoprivredi)

https://www.njuskalo.hr/posao 

https://www.oglasnik.hr/posao-partnerstva 

https://hr.rulla.com/ 

https://hr.jooble.org/ 

http://www.eposlodavac.com/ 

https://www.specijalist.hr/ 

https://www.careerjet.com.hr/ 

https://ec.europa.eu/eures/public/hr/homepage 

 

Kome se javiti za pomoć pri traženju posla

Za pomoć pri pronalasku zaposlenja svakako je važno prijaviti se u evidenciju Zavoda za zapošljavanje (HZZ) prema mjestu prebivališta, odnosno boravišta.

U okviru svojih programa, HZZ za povratnike s odsluženja zatvorske kazne predviđa određene mjere, među kojima su javni radovi, potpore za zapošljavanje te potpora za samozapošljavanje. U uredu HZZ-a će vam dodijeliti savjetnika kojem je zadaća da vam pomaže u potrazi za poslom. Pitajte svojeg savjetnika u HZZ-u da vas upozna s mjerama koje biste vi mogli iskoristiti.

Iskoristite sve mogućnosti koje se nude oko vas. Raspitajte se i među širom obitelji, prijateljima i poznanicima postoje li kakve mogućnosti vezane uz pronalazak posla.

 

Kako popuniti rupe u životopisu

Izdržavanje kazne zatvora je iskustvo koje može donijeti neke promjene. Razmislite što ste sve naučili iz toga iskustva i kako bi vam nove vještine mogle biti od koristi u traženju zaposlenja.

  • život u maloj sobi s puno nepoznatih cimera -  razvijanje tolerancije i fleksibilnosti te poštovanja tuđih različitih životnih navika
  • poštovanje strogog kućnog reda kaznenog tijela – razvijanje discipline
  • razgovor s drugim zatvorenikom koji je loše jer ga je žena ostavila – izlaženje na kraj s kriznom situacijom
  • traženje pogodnosti dodira s vanjskim svijetom – pregovaranje

Zatvor nudi mogućnosti obrazovanja i rada, ali i pohađanja različitih edukativnih radionica. Ako ste bili uključeni u neke od programa i radionica, svaki od njih može vam dobro doći prilikom zapošljavanja i prezentiranja vlastitih vještina.  

 

Što reći o samom zatvoru

Što reći o zatvoru vrlo je zahtjevno pitanje i može nositi sa sobom dosta teške emocije. Pitanje zatvora je u Hrvatskoj još uvijek teška tema i važno je osvijestiti kako se to može odraziti na vaš trenutni život.  Međutim, ako ste vi mirni s onim što vam se dogodilo i želite to ostaviti iza sebe, onda će se i drugi oko vas na takav način prema vama ponašati. Prije svega važno je osvijestiti kakve posljedice izdržavanje kazne zatvora može imati na vas Psihološke posljedice izdržavanja kazne zatvora i vaše mentalno zdravlje Izdržavanje kazne zatvora i mentalno zdravlje

Imati svijest znači razumjeti što nam se sve događa i zašto. Međutim, nemojte dozvoliti da vas to iskustvo definira i utječe na vašu budućnosti. To je iskustvo koje ste proživjeli i jednostavno ga trebate prihvatiti kao takvo i iskoristiti najbolje što možete. Iskrenost prema poslodavcu je najbolja opcija, međutim to ne znači da u prvoj rečenici kada se predstavljate trebate reći o vašem izdržavanju kazne.   

 

Potvrda o nekažnjavanju

Izraz potvrda o nekažnjavanju se kolokvijalno često koristi umjesto uvjerenja da se ne vodi kazneni postupak, međutim potvrda koja se tako zove ne postoji. Uvjerenje o nekažnjavanju koje zapravo najčešće traže poslodavci odnosi se na činjenicu da se protiv vas trenutno ne vodi kazneni postupak. Vi ga time, kao i svi drugi građani možete dobiti (osim u slučaju da u međuvremenu nemate sudske postupke za neka druga kaznena djela).

Uvjerenje da se ne vodi kazneni postupak možete dobiti preko sustava e-Građani ili u općinskom sudu. Za potrebe zaposlenja oslobođeni ste plaćanja biljega te je uvjerenje za vas potpuno besplatno. Većina poslodavaca kojima ćete se obraćati traži upravo ovu potvrdu.

Izdržavanje kazne zatvora je zahtjevno iskustvo koje na različite načine utječe na pojedinca. Važno je osvijestiti koje promjene su se dogodile i na koji način utječu na vaš život i svakodnevicu. Iz svakog iskustva se može nešto naučiti te iskoristiti ta znanja na najbolji mogući način. Nadamo se da će vas ovaj članak potaknuti da razmislite o vlastitim iskustvima i onoga što iz ste iz svega toga naučili te da ih upotrijebite za građenje neke nove budućnosti koja neće uključivati rešetke.  

Zadnja izmjena: 14.01.2021.