Kako do posla

Zadnja izmjena: 23.11.2021.

Praktični koraci koji vode do zapošljavanja

Pronalaženje (i zadržavanje) posla višestruko je važno za svakog pojedinca i pojedinku u društvu - s jedne strane, posao osigurava sredstva za samostalan život, a kad radite posao u kojem se osjećate uspješni i da radite ga dobro, onda on doprinosi i osjećaju samoostvarenja i samopoštovanja. Nalaženje posla nakon izlaska iz zatvora važno je za vašu uspješnu reintegraciju, ali i za dobrobit vaše obitelj i djece. 

U ovisnosti o tome koliko dugo ste bili u zatvoru, dinamične okolnosti na tržištu rada i brojne opcije zapošljavanja možda će vas iznenaditi pa je danas jednako važno znati kada i za što je potrebno dodatno se obrazovati kako biste bili lakše zapošljivi ili bili u mogućnosti promijeniti posao za bolji.

Ovi koraci mogu vam pomoći u provođenju ovih važnih odluka. 

 

Postavite ciljeve!

Postavite ciljeve tako što ćete razmisliti koje promjene želite uvesti u svoj život što se tiče rada i zapošljavanja ili neke druge životne odluke. Što biste željeli raditi, naučiti ili ostvariti? Napišite svoja tri cilja kako biste ostvarili svoje želje. Nakon što ste postavili ciljeve možete krenuti u njihovo razrađivanje. U nastavku ćemo navesti mogućnosti razrađivanja ciljeva povezanih s odlukama o obrazovanju i(li) zapošljavanju.

 

Istražite što se traži na tržištu rada!

Kako biste bili sigurni da je ono što želite traženo (školovanje ili zanimanje), tj. da postoje mogućnosti rada u navedenom zanimanju, surfajte po portalima za posao kako biste vidjeli kakva je ponuda i potražnja: što se traži od zanimanja te kakva se znanja i vještine traže za navedeno zanimanje. Možda zaključite da vaše idealno zanimanje nije baš najtraženije, ali pronađete neku drugu potražnju. U svakom slučaju razmislite o onome što ste pronašli. Može se dogoditi da neka zanimanja trenutačno nisu aktualna zbog neke privremene krize, a možda je to odraz neke dugotrajnije promjene. O tome se možete posavjetovati sa svojim savjetnikom u uredu HZZ-a.

 

Informirajte se o mogućnostima usavršavanja i(li) prekvalifikacije!

Nakon što ste provjerili što se traži od znanja i vještina, trebate utvrditi što posjedujete. Bez obzira na to želite li promijeniti zanimanje ili ćete ostati u istom području, uvijek se može dogoditi da utvrdite da vam nešto nedostaje. To može biti neka informatička vještina, strani jezik ili jednostavno diploma/kvalifikacija za određeno zanimanje. Provjerite što vam je dostupno od edukacija na internetskim stranicama HZZ-a, EdukaCentra, Platforme za resocijalizaciju kakodalje.eu, internetskim stranicama udruga koje se bave ovim područjem ili pokušajte steći znanje na nekoj od besplatnih platformi za online učenje. Neke od mogućnosti online učenja opisane su ranije u tekstu. Ponekad za iste programe postoje različite cijene koje značajno variraju, a ne moraju nužno značiti veću kvalitetu, a ponekad možete pronaći programe koji su financirani različitim projektima te su za vas kao korisnika i(li) korisnicu besplatni. Već googlenjem možete doći do vrlo korisnih informacija, ali važno je da se kontinuirano informirate o svim mogućnostima. Provjerite koliko programi za koje ste se odlučili pružaju znanja i vještina s obzirom na realnu osposobljenost za određeni zanat i profesiju. Danas postoje mnogobrojne usluge međutim važno je razmišljati o stvarnoj kvaliteti programa koji se nude i koliko ćete imati praktične koristi od toga. Također, osim omjera cijene i kvalitete važno je da provjerite upisuje li se tečaj u e-knjižicu i ima li navedeno učilište koje ste odabrali odobrenje od Ministarstva znanosti i obrazovanja. Za ovaj korak je najvažnije istraživanje i detaljno informiranje o usluzi koja vas zanima. Možete tražiti da vas učilište koje ste odabrali spoji s osobama koje su prošle iste ili slične programe kako biste razmijenili iskustva i dobili povratnu informaciju.

 

Potražite savjet u uredu HZZ-a!

Konzultirajte se sa savjetnikom u uredu HZZ-a ili s drugim različitim savjetnicima u vezi s odabirom edukacija, zanimanja ili zaposlenja. Pri HZZ-u postoji (u 12 većih gradova u Hrvatskoj) Centar za informiranje i savjetovanje o karijeri – CISOK u kojem možete dobiti pomoć i potporu u vezi sa zapošljavanjem i edukacijama te ostale korisne informacije. U ostalim županijama pomoć možete dobiti u uredu HZZ-a. Više o tome možete pronaći na internetskim stranicama cisok.hr. Osnovne informacije u vezi s procjenom vlastitih sposobnosti i interesa možete provjeriti na internetskoj stranici e-usmjeravanje gdje se nalaze različiti upitnici samoprocjene koji mogu biti prvi korak u informiranju.

 

Potražite pomoć i podršku!

Kada vam je teško, potražite pomoć i potporu. Velika je životna vještina znati kada i kako potražiti pomoć, a upravo je ona ponekad nužna kako bismo mogli savladati i najteže životne prepreke. Kada se osjećate loše ili ne znate kako započeti s promjenama, potražite pomoć. Zapamtite, kako biste mogli uvesti promjene u svoj život, potreban vam je osjećaj vlastite vrijednosti i svijest da to možete učiniti. Gdje i kako potražiti pomoć saznajte na kakodalje.eu.

 

 

 

Zadnja izmjena: 23.11.2021.