Kako do posla

Zadnja izmjena: 23.11.2021.

Kako se nositi s vlastitim iskustvom izdržavanja kazne zatvora?

Kako se odnositi prema vlastitoj prošlosti i izdržavanju kazne zatvora može biti vrlo izazovno. Što reći o zatvoru vrlo je zahtjevno pitanje i može nositi sa sobom dosta jake emocije, pogotovo ako se uzme u obzir da je pitanje zatvora u Hrvatskoj još uvijek tabu tema. 

Prije svega, važno je osvijestiti kako cijela situacija trenutačno utječe na vaš život te odgovoriti na pitanja: koje emocije imam prema tome što sam proživio/proživjela te što sam iz cijelog iskustva naučio/naučila. 

Svako iskustvo u životu može se gledati iz različitih perspektiva pa tako i iskustvo zatvora. Svaka osoba je drugačija i može imati različite reakcije na svoju prošlost, međutim, ako ste vi mirni s onim što vam se dogodilo i želite to ostaviti iza sebe, onda će se vjerojatno i drugi oko vas na takav način prema vama ponašati. Važno je osvijestiti kakve posljedice izdržavanje kazne zatvora može imati na vas i kako ćete se vi prema tome iskustvu odnositi dalje u budućnosti.

Imati svijest znači razumjeti što nam se sve događa te dati odgovor na pitanje kako ću se prema tome postaviti i koje značenje će taj događaj imati u mome životu. Nemojte dozvoliti da vas izdržavanje kazne definira na negativan način ili da vas ograničava u vašim planovima. To je iskustvo koje ste proživjeli i jednostavno ga trebate prihvatiti kao takvo i iskoristiti najbolje što možete. Iskrenost prema poslodavcu je najbolja opcija, međutim to ne znači da u prvoj rečenici kada se predstavljate trebate reći o svom izdržavanju kazne.

Razmislite što ste sve naučili iz toga iskustva i koje bi nove vještine mogle biti od koristi u traženju zaposlenja

U nastavku se nalaze neki primjeri koji bi vam mogli poslužiti kao inspiracija kako pozitivno pogledati svoje iskustvo izdržavanja kazne zatvora.

  • život u maloj sobi s puno nepoznatih cimera – razvijanje tolerancije i fleksibilnosti te poštovanja prema tuđim različitim životnim navikama;
  • poštovanje strogog kućnog reda kaznenog tijela – razvijanje discipline;
  • razgovor s drugim zatvorenikom koji je loše jer ga je partnerica ostavila – izlaženje na kraj s kriznom situacijom i komunikacija u kriznim situacijama;
  • traženje pogodnosti češćih dodira s vanjskim svijetom – pregovaranje.
Zadnja izmjena: 23.11.2021.