Kako do posla

Zadnja izmjena: 06.10.2020.

Kako napisati životopis

Za traženje posla jako je važno dobro sastaviti molbu i životopis. Njih je potrebno prilagoditi radnome mjestu za koje se prijavljujete, no to vas ne bi trebalo spriječiti da ih sastavite možda već i za vrijeme izdržavanja kazne te ste odmah po izlasku iz zatvora spremni za traženje posla. 

Najčešće molba i životopis predstavljaju prvi kontakt s poslodavcem. Kako se često na temelju životopisa i molbe kandidata izvodi početna selekcija, potrebno ih je kvalitetno napisati.

 

Karakteristike dobro napisanog životopisa

 • Životopis ne smije biti predugačak – stranicu do dvije. Na prvoj navedite sve važnije informacije, a one manje važne navedite na drugoj stranici.
 • Dobar životopis uredan je i jednostavan, pregledan i čitljiv. Treba ga pisati na računalu, najbolje tablično (ne u obliku sastavka) te ne treba pretjerivati s različitim oznakama jer to tekst čini nepreglednim. Ako nemate mogućnost životopis napisati na računalu u zatvoru, neka vas to ne obeshrabri, složite ga na papiru pa ga pretipkajte kad budete imali tu mogućnost.
 • Srodne informacije treba staviti u jednu cjelinu.
 • Važne informacije treba staviti na početak ili kraj rečenice, popisa nabrajanja, ulomka ili stranice – informacije se na tim mjestima lakše uočavaju od onih u sredini teksta.
 • Tekst mora biti gramatički i pravopisno korektan, pisan kratkim i logičnim rečenicama te treba izbjegavati kratice i skraćene oblike datuma.
 • Informacije o edukacijama i radnom iskustvu treba navesti obratnim kronološkim redom, tako da najnovije informacije budu predstavljene na vrhu.
   

Koje informacije sadrži dobro napisan životopis

 • Osobni podaci – ime i prezime, datum rođenja, adresa, telefonski broj i/ili broj mobitela, adresa e-pošte.
 • Podaci o školovanju – podaci o srednjoškolskoj i visokoškolskoj naobrazbi: naziv škole/fakulteta, usmjerenje, godina završetka, trajanje studija.
 • Radno iskustvo – treba navesti volonterske, honorarne, stalne i povremene poslove, tako da se navede naziv poslodavca, mjesto rada, razdoblje rada (otkad dokad), na kojem je radnomu mjestu bio rad te koje ste konkretne zadatke obavljali.
 • Tečajevi i seminari – strani jezici, računala, osposobljavanja, vozački ispit i drugo – treba navesti točan naziv, period održavanja i naziv institucije; čak i ako tečajevi ili seminari nemaju direktnu vezu s radnim mjestom na kojemu se želite zaposliti, bitan su podatak.
 • Dodatna znanja i vještine – znanja i vještine koja ste stekli tijekom života, a da nisu dio formalnog obrazovanja.
  Osobine, aktivnosti i interesi – napisati nešto o sebi (osobine koje posjedujete, a bitne su za posao za koji ćete se prijaviti, članstva u društvima, način provođenja slobodnog vremena i hobije).
 • Nagrade i priznanja – dobro ih je navesti čak i kad nisu direktno vezane uz posao za koji se prijavljujete.
 • Preporuke – navesti imena nekoliko poslodavaca, profesora ili mentora koji su vam spremni dati preporuku (ime, pozicija, tvrtka/fakultet/škola, broj telefona, adresa e-pošte); svakako prije provjerite jesu li te osobe spremne dati preporuku.
   

Životopis je promjenjiv. Treba se razlikovati od trenutka do trenutka i od posla do posla. Predstavlja vas onako kako u tom trenutku i tom poslodavcu želite biti predstavljeni. Bitno je prilagoditi životopis konkretnom poslu za koji se prijavljujete.

Zadnja izmjena: 06.10.2020.