Edukacija

Zadnja izmjena: 25.11.2021.

Radionica o financijskoj pismenosti i mogućnostima zapošljavanja

Dana 27.2.2021. godine u prostoru udruge Roda održana je radionica o financijskoj pismenosti za počinitelje kaznenih djela u okviru projekta moto#R. 
Radionicu su vodili studenti Ekonomske klinike koji se inače bave financijskim opismenjavanjem i savjetovanjem građana. 
Sudionici radionice su bili bivši zatvorenici i zatvorenice te osobe kojima je izrečena neka od mjera probacije. Cilj radionice je bio osnažiti počinitelje kaznenih djela u upravljanju financijama i odgovornog potrošačkog ponašanja. Radionica je organizirana tako da su održani setovi predavanja nakon kojih bi uslijedila zajednička rasprava i odgovori na pitanja.

Prvi dio predavanja je bio posvećen osvještavanju obrazaca impulzivne kupnje, marketinških trikova koji se koriste u prodaji te kako na njih odgovoriti iz perspektive kupca. Nakon toga uslijedilo je predavanje o vrstama ugovora o radu, primjerima nekih od najčešćih kršenja od strane poslodavaca te mogućnostima zaštite radnika. Uslijedila je rasprava sudionika u kojoj su dijelili vlastita iskustva zapošljavanja s obzirom na oblik i formu rada. Kao najveći izazov se pokazalo da je većina sudionika radionice bila u situaciji da nisu bili prijavljeni kod svog poslodavca ili su bili prijavljeni na manji iznos od onoga za koji su zapravo radili. 

Tema sljedećeg predavanja bila je obračun plaće na kojoj su studenti na konkretnim primjerima pokazivali razliku između bruto i neto iznosa te napravili pregled svih doprinosa koji se iz plaće isplaćuju. 
Zatim je održano predavanje o kreditima na kojima je predstavljeno na koji način se može donijeti informirana odluka o podizanju kredita, koje je sve informacije i dokumentaciju potrebno imati te kako voditi razgovor s osobnim bankarom. Posljednje predavanje bilo je posvećeno mogućnostima štednje i različitim oblicima ulaganja

 

   

Zadnja izmjena: 25.11.2021.