Edukacija

Zadnja izmjena: 24.02.2021.

Edukacija o financijskoj pismenosti i mogućnostima zapošljavanja - NOVI TERMIN 27. 2. 2021.

 
VAŽNO: Radionica je trebala biti održana 31.10.2020. ali je prebačena na novi datum 27. 2. 2021. Svim prijavljenim sudionicima je mjesto sačuvano te nove prijave primamo i dalje. 

 

Možda nikada niste znali s novcima, a odlazak u zatvor i sukob sa zakonom nije vam baš pomogao. Za vrijeme koje ste proveli u zatvoru dosta se toga promijenilo i sada ne znate odakle krenuti. Imate osjećaj da vam novci jednostavno prolete kroz ruke, a na kraju mjeseca ne znate više gdje bi ih tražili. Nemate ideju gdje i na što trošite, nemate pojma koje sve kartice koristite, a i banka kao banka vam je nejasna. Osim što vam uzmu naknadu za vođenje računa vi zapravo ne znate što oni rade i čemu služe, a o štednji da i ne govorimo. Znate li kakav ugovor imate vezano uz vaš radni odnos i koje su sve obveze poslodavca prema vama? Ako ste na većinu ovih izjava odmahnuli rukom pravo je vrijeme da se prijavite na našu radionicu o financijskoj pismenosti i mogućnostima zapošljavanja. Budite u tijeku s onime što se događa na tržištu rada i stavite pod kontrolu svoje troškove.      

Prijavite se na besplatnu edukaciju za bivše zatvorenike i zatvorenice te osobe koje su na probaciji na resocijalizacija@roda.hr   

Edukacija o financijskoj pismenosti i mogućnostima zapošljavanja će se održati 27. 2 .2021. u prostorima udruge Roditelji u akciji - Roda, Žerjavićeva 10 u Zagrebu (1. kat), u trajanju od 10 do 16 sati. Radionica je namijenjena bivšim zatvorenicima i zatvorenicama te osobama na probaciji.

Radionicu će voditi volonterke i volonteri Ekonomske klinike, udruge nastale pri Ekonomskom fakultetu u Zagrebu koja od 2015. godine besplatno savjetuje i osvještava građane vezano uz financijsko opismenjavanje i jačanje kapaciteta za uspješno upravljanje s novcem.   

Cilj radionice je jačanje vještina upravljanja novcem i osvještavanja vezano uz vlastite troškove. Također, polaznike će se osnažiti na stjecanje novih znanja i vještina koje su trenutno poželjne kako bi povećali vlastitu zapošljivost te se upoznali s aktivnim politikama zapošljavanja i ostalim mogućnostima na tržištu rada. 

Edukacija će biti organizirana kao radionica što uključuje aktivno sudjelovanje polaznika, razmjenu znanja i iskustava te rad na zajedničkim zadacima.


Naglasak će biti na sljedećim temama: 

  1. Razvijanje svijesti o vlastitom potrošačkom ponašanju - izrada tablica s troškovima, odluka o kupovini, osvještavanje o marketinškim trikovima i sl.
  2. Edukacija o radnom odnosu - vrste radnih ugovora kako se obračunava plaća, koje sve poreze plaćamo i sl.
  3. Uloga banke - čemu služe i čime se bave, kako otvoriti račun, bankarske naknade, nešto ukratko o kreditima i sl.
  4. Važnost štednje - vrste štednja i kako razviti naviku štednje. 


Nakon sudjelovanja u radionici postoji mogućnost kasnijeg uključivanja u individualna mentoriranja na kojima se uz pomoć financijskog savjetnika izrađuje vlastiti plan za upravljanje troškovima i uspješnije raspolaganje novcem.  

 

Radionica je jedna od edukativnih aktivnosti projekta Moto#R koji zajednički vode udruge Ekonomska klinika, Hrabri telefon, Roditelji u akciji - Roda i Status M.  

Zadnja izmjena: 24.02.2021.